OEBS će posmatrati izbore i medije tokom kampanje

Objavljeno: 18.03.2016. 18:54 Izmenjeno: 18.03.2016. 18:54

OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava otvorila je danas misiju za posmatranje vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, koji će se održati 24. aprila, a sledeće nedelje će početi da nadgleda i izveštavanje medija u kampanji.

Ambasador misije Girt Hinrih Erens precizirao je da će se pratiti izveštavanje RTS, RTV, B92, TV Pink, TV Prva, a od štampanih medija Blic, Danas, Kurir, Politika i Večernje novosti.

Hinrih Erens je na konferenciji za novinare u Medija centru objasnio da misiju čini 10 međunarodnih eksperata u Beogradu i 12 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni širom Srbije.

„Jutros smo imali sastanak sa ministrom spoljnih poslova, takođe smo održali sastanak sa RIK-om, a nameravamo da se sastanemo i sa drugim predstavnicima državnih organa na svim nivoima, sa predstavnicima političkih partija, građana, međunarodne zajednice i medijima“, rekao je on.

Istakavši da je misija uspostavljena na poziv Ministarstva spoljnih poslova, Hinris Erens je naveo da će se primeniti isti standardi i metodologija koja se koristi i u drugim zemljama.

„Ni u kom slučaju ne želimo da ometamo izbore, ne zanima nas ishod izbora već nas zanima da proces bude transparentan i da bude sproveden kako treba“, istakao je Hinrih Erens.

Objasnio je da će misija dati nalaze, a da je na vladi, civilnom društvu i građanima kako će koristiti te preporuke.

„Misija će proceniti zakonodavni okvir i njegovu implementaciju, pratiće kampanju, rad izborne administracije i relevantnih državnih organa, učešće nacionalnih manjina i rešavanje izbornih sporova“, precizirao je ambasador.

Dodao je i da će Misija dan nakon izbora sa Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope dati izjavu o preliminarnim nalazima i zaključcima na konferenciji za štampu.

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava će izdati finalini izveštaj za približno dva meseca od kraja celokupnog izbornog procesa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana