Održana komemoracija povodom smrti književnika Dobrice Erića Beoinfo

Objavljeno: 05.04.2019. 17:13 Izmenjeno: 05.04.2019. 17:14

U Starom dvoru održana komemoracija povodom smrti književnika Dobrice Erića.

foto Beoinfo

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je u Starom dvoru komemoraciji.
Prisutnima se obratio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je Erićevoj porodici izrazio saučešće.

– Dobrica Erić je svojoj Srbiji pevao, kako bi Njegoš rekao „iz glave cijela naroda”. Glava je svakako bila narodna, a reči koje je birao i nizao bile su upečatljivo njegove. U narodu koji se mnogo mučio bio je izdašni izvor vedrine i nepresušni izvor oduševljenja. Imali smo i još uvek imamo istinskih i iskosnskih pesnika, ali poezija Dobrice Erića obnavljala je u narodu veru, nadu, ljubav i pobunu protiv nepravde. Osvanuo je glasom i stavom, koliko i smislom kojim je stvarao poeziju. I kada je pisao za decu i kada je stvarao za odrasle, svi su uzrasti bili jednako pridobijeni njegovim lirskim čarima. Voleo je svoj jezik i svoju ćirilicu i borio se za njihovo očuvanje. Srpskik jezik je voleo Dobricu i predavao mu je svoje lepote. U svojoj borbi bio je jasan i glasan. Sada kada počiva u svojoj zavičajnoj zemlji, pamtićemo i ponavljaćemo njegove reči koje su izrasle iz naše rodne zemlje kao njeni najsočniji plodovi – rekao je Vukosavljević.

Prisutnima su se obratili još pisac i glavni urednik Srpske književne zadruge Dragan Lakićević, pisac i književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov, kompozitor i voditelj Minja Subota, kao i sin Dobrice Erića – Dobrivoje Erić.

Dobrica Erić je objavio više od 150 knjiga poezije i proze za decu i odrasle, koje su štampane u više od milion i po primeraka i prevedena na 20 jezika. Dobtinik je najznačajnijih književnih nagrada u Jugoslaviji i Srbiji, a bio je počasni građanin više gradova i opština.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 19°C

Sumaglica

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana