Održan sastanak sa predsednicima opština i direktorima domova zdravlja Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 30.03.2021. 12:58 Izmenjeno: 30.03.2021. 13:55

Do sada je revakcinisano skoro 300 hiljada Beograđana, a vakcinisano njih 450 hiljada, rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić posle redovnog sastanka s direktorima domova zdravlja i predsednicima prigradskih opština.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić održali su sastanak sa direktorima beogradskih domova zdravlja i predsednicima opština koje u sastavu imaju ruralne delove na temu vakcinacije i daljeg rada vakcinalnih punktova.

Vesić je rekao da su na sumirani rezultati rada u toku poslednjih nekoliko nedelja.

Vesić je sa zadovoljstvom konstatovao da je u Beogradu, zaključno sa jučerašnjim danom, revakcinisan svaki peti Beograđanin.

– Takođe, bližimo se brojci od 450.000 vakcinisanih građana, a nadamo se da ćemo u naredna dva dana dostići broj od 300.000 revakcinisanih.  To je veliki broj i velika pobeda, naročito kada se u obzir uzme populacija između 65 i 74 godine, u kojoj je vakcinisano više od 60 odsto. Nastavljamo da radimo na terenu, jer nisu sve opštine podjednako uspešne. Mnogo bolji rezultati postignuti su u centralnim gradskim opštinama, a razloga za to ima dosta, poput razuđenosti prigradskih opština, veličine naselja i slabije pristupačnosti – rekao je Vesić.

On je istakao da je postignut dogovor da u narednim danima rad na terenu bude intenziviran kako bi proces imunizacije „stigao” do svakog pojedinca koji želi da se vakciniše.

– To je želja Grada Beograda, koji je ozbiljno pristupio procesu imunizacije i koji je zbog toga najuspešnija lokalna samouprava i najuspešniji region u ovom procesu. Urađene su i brošure koje delimo na terenu, a pokrenuta je i medijska kampanja Grada Beograda na televizijama. Nastojimo da postignemo uspeh poput Izraela, koji je, primera radi, vakcinisao više od 95 odsto populacije starije od 60 godina. Jednostavno, želimo da najveći broj naših građanki i građana bude zaštićen, jer je to jedino što možemo da uradimo kako bismo izašli iz ove situacije i vratili se normalnom životu, čemu svi težimo – poručio je Vesić.

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je istakla da se nastavlja imunizacija na vakcinalnim punktovima širom Beograda i u narednom periodu.

– Postignuti su značajni rezultati u prigradskim delovima grada gde nemaju domove zdravlja u neposrednoj blizini. Zahvaljujući otvaranju 52 vakcinalna punkta povećan je procenat vakcinisanih sugrađana u svim prigradskim opštinama. Kada je u pitanju populacija starijih od 75 godina, vakcinisano je preko 54 odsto sugrađana. Najveći broj vakcinisanih je na opštinama Savski venac i Stari grad, gde je procenat vakcinisanih, starijih od 75 godina, veći od 74 odsto. Sa druge strane, taj procenat u opštinama Sopot, Mladenovac, Grocka i Barajevo iznosi oko 30 odsto. Ipak, zahvaljujući radu vakcinalnih punktova, u tim opštinama je za 10 dana povećan  procenat vakcinisanih za sedam odsto – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je precizirala da je zahvaljujući inicijativi Gorana Vesića Grad preduzeo sve mere i na vreme obezbedio sve za rad vakcinalnih punktova, kao i dodatne vozače i automobile za sve domove zdravlja kako bi se lakše došlo do nepokrenih i slabije pokretnih sugrađana.

– Kupljeni su dodatni frižideri za ambulante, izrađeno je dovoljno brošura i postoje svi uslovi za dalji uspešan rad vakcinalnih punktova – poručila je Nataša Stanisavljević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Utorak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana