Odnosi države i SPC dobri, podrška RS

Objavljeno: 25.03.2016. 10:34 Izmenjeno: 25.03.2016. 10:34

Srbija ne može da dozvoli ugrožavanje postojanja i opstanka Republike Srpske, saglasili se premijer Vučić i patrijarh Irinej.

Premijer i patrijarh su nakon sat i po razgovora u Patrijaršiji novinarima poručili da će se Srbija ponašati u skladu s Dejtonskim sporazumom i poštovati integritet BiH ali i Republike Srpske.

„Srbija ne može da dozvoli ugrožavanje postojanja i opstanka RS, rekao je Vučić i dodao da je s patrijarhom razgovarao i o presudi Haškog tribunala, koja je juče izrečena prvom presedsedniku Radovanu Karadžiću.

 

„Gde ima crkava, ima i srpskog naroda“

Odnosi države i Srpske pravoslavne crkve dobri su, složili su se danas premijer Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej. „Tamo gde ima crkve ima i srpskog naroda“, rekao je premijer, izgovarajući  poznate reči Svetog Save.

„Malo ko bi opstao u Lici, Baniji, Kordunu, u drugim delovima Hrvatske da niej Crkve. Slično je i na Kosovu i Metohiji, gde je narod ostao svugde tamo gde imamo crkve i manastire. U drugim delovima teško da opstajemo. Takvo je stanje i u dijaspori, svuda gde imamo SPC ona objedinjuejje naš narod“, rekao je Vučić.

On je obećao pomoć države u završetku Hrava Svetog Save najavljujući da bi to trebalo da bude 2019. na osam vekova od stvaranja prve srpske arhiepiskopije i istakavši da će to biti velelepni i najlepši hram u svetu.

Prema njegovim rečima, SPC ne treba da brine, država će pomoći, jer to nije samo verski,već i kulturni spomenik koji će privući mnoge ljude da posete Beograd i Srbiju.

Tema razgovora bila je RS, te je Vučić poručio da Srbija ne može da dozvoli bilo kakvo bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka Srpske, da će poštovati Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH, ali isto tako i integritet RS.

Pred nama su, pomenuo je, teškle godišnjice, posebno godišnjica stvaranja logora Jasenovac.

„Potpuno smo prihvatili ideju, molbu i zahtev patrijarha da zajednički sve probleme rešavamo, da se pripadnici našeg naroda ne dele po svim osnovama i na sve načine, jer samo zajedno možemo rešiti naše najveće i goruće probleme“, naveo je premijer.

 

Irinej: Odnos crkve i države – svojevrsna simfonija

Patrijarh srpski Irinej poručio je danas da je zadovoljan odnosom crkve i države, da je to svojevrsna simfonija i da je neophodno da se takav odnos neguje.

„Odnosi naše crkve sa državom su korektoni i priznajemo princip odvojenosti crkve od države, ali crkva ima doprinos istoriji i u interesu je našeg naroda da i dalje održavamo prijateljski odnos razumevanja i pomoći jedni drugima“, poručio je patrijarh na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Patrijarh je rekao da je sa premijerom razgovarao i o odnosu Srbije i Republike Srpske i da su konstatovali da je ta veza dobra i da će se crkva zalagati za očuvanje tekovine srpskog naroda identiteta i kulture.

„Da sačuvamo sebe kao narod koji pripada jeidntsvenom srpskom narodu. Na tome se radi i radiće se“, ukazao je patrijarh. Razgovarali su i o, kako je rekao, životnim temama, završetku Hrama Svetog Save i biblioteci SPC.

Kaže da SPC ima problem sa bibliotekom, koja, poručuje, više izgleda kao depo, pa je neophodno da se izmesti u drugu zgradu i to na Kosančićevom vencu.

„Tu je SPC imala svoju zgradu, pa je to i osnova da je tražimo. Potreban nam je jedan prostor u koji ćemo smestiti tu biblioteku. Dobili smo saglasnost i nadamo se da ćemo uskoro to da realizujemo“, kazao je patrijarh.

Govoreći o završetku hrama patrijarh je izrazio da će za nekoliko meseci biti gotova kripta, pa da će moći posle da se završava oslikavanje, kako uz pomoć prijatelja crkve, tako države.

„Imamo neko obećanje Rusije da će pomoći, čekamo ta obećanja, ali smo spremni da sami svojim sredstvima hram završimo“, poručio je patrijarh. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 32°C

Delimično oblačno

Utorak
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana