Odnos sa SPC dobar, katolička crkva nije samo hrvatska Tanjug

Objavljeno: 10.02.2022. 16:20 Izmenjeno: 10.02.2022. 16:20

Hočevar takođe naglašava da su Srbija i Beograd oduvek imale važan strateški značaj i mesto u istoriji sveta i hrišćanstva kojeg mnogi nisu svesni.

Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar izjavio je da veruje da saradnja naroda i crkava na Balkanu može podstaći duhovnu obnovu Evrope, koja je u krizi, ocenjujući da je odnos SPC i Katoličke crkve u Srbiji dobar, ali da postoje duhovi prošlosti koji nisu još prevaziđeni, uz konstataciju da Katolička crkva nije samo hrvatska.

Beogradski nadbiskup našao se ovih dana u centru pažnje, ne samo ovdašnje javnosti, kada je objavljeno da su mu obijena kola i ukraden kofer sa stvari stvarima koje služe iskuljučivo za verskih obred, što je on ocenio kao običnu krađu, od koje ne treba praviti skandal, niti pokušavati da se na bilo koji način širi verska netrpeljivost.

Katolički poglavar ističe da je u Srbiji svuda dobro primljen, da ima odlične odnose sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirijem i da često razgovaraju o pitanjima koja nisu samo verska, već i o svim drugim koja doprinose unapređivanju međusobnih odnosa.

„Gledano pravno i po dokumentima, među nama nema nikakvih problema. I inače, moram da kažem da svuda susrećem velike simpatije. Zapravo sam iznenađen da sam svuda tako lepo primljen“, ističe Hočevar.

Na pitanje kako ocenjuje položaj Katoličke crkve u Srbiji, Hočevar odgovara da je on generalno dobar, ali da ima mnogo predrasuda i da još uvek nema dovoljno pravog prijateljstva.

„Postoje duhovi prošlosti koji nisu još svesno prevaziđeni. Sve pozivam da našu, Katoličku crkvu, ne identifikuju samo sa jednim narodom, sa kojim imate tešku prošlost, pa se često misli da je Katolička crkva samo hrvatska“, poručio je Hočevar.

On veruje da će narodi Balkana upravo tom teškom međusobnom istorijom koju su imali doći do nove sinergije i podstaći duhovnu obnovu Evrope, koja je u krizi, mada je i sam svestan da u to niko drugi ne veruje.

„Balkan će biti jak i na nivou Evrope, ako naše narode jače povežemo“, smatra Hočevar.

On veruje da je, posle pada komunizma, došlo vreme da EU primi neke tipične vrednosti Istočne Evrope i da je zato ovaj trenutak važan.

„Ubeđen sam da je sada najvažnije da istočna i zapadna crkva jače sarađuju i time pomognu čitavoj Evropi, koja je u krizi, i svetu da dođe do nove sinergije i intenziviranja univerzalnih vrednosti, jer hrišćanstvo donosi upravo one univerzalne vrednosti koje su stubovi zdravog života“, kaže Hočevar.

Veruje da bi u svemu tome SPC trebala da ima posebnu ulogu, kao crkva zemlje koja je na granici između istočne i zapadne Evrope i koja je uvek imala dobre odnose sa Grčkom pravoslavnom crkvom, ali i sa slovenskim delom pravoslavlja.

„SPC, sa svim poteškoćama zbog toga što njeni vernici ne žive samo u Srbiji, već i u drugim republikama, pa njegova svetost može povezivati ne samo te pravoslavce, već i druge autokefalne pravoslavne crkve. Što jača sinergija može pomoći Evropi da pronađe novi put za budućnost“, smatra beogradski nadbiskup.

Na pitanje da li je značaj saradnje katoličke i pravoslave crkve u Srbiji potvrđen i obeležavanjem 100 godina diplomatskih odnosa Kraljevine Jugoslavije i Vatikana, a poseta sekretara za odnose sa državama Svete stolice Pola Galagera, značila i korak više, Hočevar kaže da će se značaj toga proširiti i na vreme koje dolazi.

„Zaboravili smo kako su srpski političari, kada se Srbija oslobodila otomanskog carstva i kada je tražila svoje mesto u Evropi, posećivali Svetu Stolicu i Vatikan“, rekao je i naglasio kako treba vratiti svest o značaju te saradnje koju je Kraljevina Srbija imala već tada, i da je 1914. prvi put potpisan Konkordat, što se nije ostvarilo zbog Prvog svetskog rata“, navodi Hočevar.

Na stalno aktuelno pitanje o mogućoj poseti pape Franje Srbiji, i da li je ta poseta nešto bliža posle Galagerovog boravka u Srbiji, Hočevar nema konkretan odgovor:

„Verujem da će u nekom trenutku do te posete, sasvim sigurno doći“. rekao je on.

Hočevar, pritom, naglašava da ukoliko Srbija želi da preuzme još veću ulogu u Evropi, a ona to po njegovom mišljenju može, neće to uspeti ako ne da veći značaj dijalogu sa Svetom stolicom.

„To je unutašnja snaga koja će samo okrepiti Srbiju da može preuzeti svoju lidersku ulogu“, veruje Hočevar.

On tvrdi da je Katolička crkva uvek bila naklonjena Srbiji.

„I danas, sve katoličke crkve širom sveta zvone u 12 sati na dan kada je 1456. godine oslobođen Beograd“, istakao je Hočevar.

Na pitanje kako napreduju radovi na obnovi kompleksa Marijanum – crkve Ðevice Marije i kompleksa zgrada u njenom okruženju koju je pred Božić obišao i patrijarh Porfirije i, kako je reko tada, priložio skroman prilog SPC, Hočevar kaže da je otprilike polovina poslova završena.

„Najviše nas je koštala sanacija vlage, koja je obuhvatila ne samo Katedralu i Sabornu crkvu već i ostale zgrade. Sada radimo duhovni konak gde će naši vernici, koji su raštrkani svuda po zemlji, da dođu i osposobljavaju za jači rad u crkvi“, naveo je Hočevar.

On dodaje da je potrebna je i radikalna obnova Župskog parohijskog doma, a da moraju obezbediti i stanove za stare i bolesne sveštenike, jer oni žive sami.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana