Odloženo suđenje predsedniku opštine Grocka

Objavljeno: 09.04.2019. 11:31 Izmenjeno: 09.04.2019. 20:24

Donedavni predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović nije danas došao u Drugi osnovni sud u Beogradu, gde je trebalo da mu počne suđenje povodom optužbi da je druge optužene podstrekavao da zapale imovinu Milana Jovanovića, novinara portala „Žig info“, 12. decembra prošle godine. Zbog izostanka Simonovića, kao i njegovog advokata, suđenje je odloženo za 24. maj.

Simonović nije dobio ni optužni predlog, niti poziv za današnje siđenje, pa nije došao, prenela je sudiji zamenica njegovog branioca Ivice Vukovića. Advokat Vuković je pre pet dana obavestio sud da ima suđenje u Višem sudu u Kragujevcu i zamolio odlaganje.

U sud su međutim došli ostali okrivljeni i oštećeni, Jovanović i njegova supruga, kao i brojni novinari, predstavnici OEBS-a i novinarskih udruženja.

Odlaganju suđenja za maj protivio se postupajući tužilac, tražeći da se sudi u drugoj, manjoj sudnici ili u velikoj u popodnevnom terminu, dok je odbrana negodovala zbog kratkog roka za zakazivanje suđenja od samo tri sedmice od podizanja optužnog akta.

Sudija Slavko Žugić ostao je pri svojoj odluci. On je rekao da je u vreme kada su pozivi za sud upućeni, 26. marta, pošta bila u štrajku i da i u drugim predmetima sud ima problema sa dostavom obaveštenja poslednjih desetak dana.

Jovanović je novinarima rekao da odlaganje suđenja za 24. maj smatra razumnim rokom, mada strahuje od odugovlačenja suđenja.

Zapitao je kako je njemu poziv za sud stigao, a Simonoviću nije, te zašto je Simonović i dalje član SNS.

Pored Simonovića, u ovom postupku su optuženi Aleksandar Marinković, Igor Novaković, Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo „teško delo protiv opšte sigurnosti“.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Za Simonovića tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takođe predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa ošštećenim Mianom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

Simonović je 7. marta pušten iz pritvora, u kojem je bio od 25. januara.

Bojana Cvetković Šijacki je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od početka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Grmljavina

Trenutna temperatura 21°C

Grmljavina

Sreda
Pljusak i grmljavina

Max: 27°C
Min: 20°C

Pljusak i grmljavina

Vremenska prognoza za 5 dana