Odloženo suđenje Momčilu Perišiću Tanjug

05. 07. 2016. 11:03:51

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Srbije penzionisanom generalu Momčilu Perišiću i još dvojici optuženih za špijunažu odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu, a naredno je zakazano za 11.oktobar.

Viši sud nije spreman da vodi postupak, jer su tek juče spisi predmeta dostavljeni tom sudu.

Kako su spisi predmeta protiv optuženog Perisića Višem sudu iz Apelacionog suda dostavljeni 4. jula, a predmet je obiman, sud je doneo rešenje da se glavni pretres ne održi i zakazao naredni za 11. oktobar.

Braniocima okrivljenog Perišića odobreno je kopiranje spisa VBA od 16. maja 2016. kao i dopisa kabineta načelnika Generalštaba Vojske Srbije od 20. maja 2016.

Postupak za špijunsku aferu protiv Perišića pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe marta 2002. godine, ali se penzionisani general tada pozvao na poslanički imunitet.

Postupak je ponovo aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal 2005, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u jednom motelu na periferiji Beograda, pod sumnjom za „odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru“, koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 1°C
Min: -2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana