Odlikovan Vladika Lukijan

Objavljeno: 15.03.2022. 17:30 Izmenjeno: 16.03.2022. 11:13

Još jednom zahvaljujem za veliku čast koju ste mi ukazali Ordenom Srednjeg krsta i molim dragog Boga za pravedan mir u celom svetu a posebno za očuvanje dobrih veza između Mađara i Srba -istakao je Vladika Lukijan, episkop budimski.

Povodom mađarskog nacionalnog praznika – godišnjice Revolucije 1848. godine, u ponedeljak 14. marta 2022. godine, Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimski Gospodin Lukijan odlikovan je visokim državnim ordenom – mađarskim Srednjim krstom za zasluge.

Odlikovanje je Preosvećenom Episkopu, u prisustvu predsednika Vlade Mađarske g. Viktora Orbana i predsednika Parlamenta g. Lasla Kovera, uručio predsednik Mađarske g. Ader Janoš na svečanosti u centralnoj dvorani mađarskog Parlamenta.

Mađarska država odlikovala je Preosvećenog Vladiku Lukijana u znak priznanja za jačanje odnosa između mađarskog i srpskog naroda i očuvanje zajedničkog kulturnog blaga kao i za arhipastirsko služenje srpskoj pravoslavnoj zajednici u Mađarskoj već dve decenije.

-Povodom primanja ovoguzvišenog ordena, mađarskog Srednjeg krsta za zasluge, želim da Vama, ali i svima koji vode našu zemlju, izrazim moju neizmernu zahvalnost.

Orden koji ste mi dodelili shvatam kao odlikovanje koji su zaslužili i svi moji saradnici, kao i Srpska pravoslavna Eparhija budimska u celini.

Vreme kroz koje prolazimo traži od nas da ideal Evanđelja Hristovog primenimo i u svakodnevnom životu. A ideali za koje se zalagao veliki sin Mađarskog naroda Košut Lajoš živeće zauvek u srcima svih koji Mađarsku nose u svojim srcima, ma gde da u svetu žive.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana