Završena sednica Skupštine grada Tanjug

Objavljeno: 04.10.2016. 16:30 Izmenjeno: 04.10.2016. 21:29

Skupština grada na 34. sednici, usvojila je izveštaj Komisije za analizu poslovanja centra Sava i ovlastila gradonačelnika Sinišu Malog da obrazuje komisiju koja će izabrati partnera za obnovu i upravljanje tim kongresnim centrom. Gradonačelnik će zatim Skupštini grada uputiti predlog odluke o izboru partnera za rekonstrukciju i upravljanje objektima Sava centra.

Gradonačelnik će zatim Skupštini grada uputiti predlog odluke o izboru partnera za rekonstrukciju i upravljanje objektima Sava centra.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević je rekao da su „Sava centru“ potrebne velike investicije, ali da će grad u budućem javno-privatnom partnerstvu zadržati 51 odsto vlasništva, dok će privatni partner investirati između 15 i 20 miliona evra, kako bi se povećala energetska efikaksnost i kapaciteti tog preduzeća.

„I kako bi se taj kongresni centar približio standardima u kongresnom turizmu koji se danas traže“, rekao je Nikodijević.

On je istakao da bi se buduća dobit delila po procentima vlasništva, 51 odsto bi išlo gradu, a 49 odsto partneru, ali je ponovio da Sava centar sada pravi gubitke, te da bi veliki uspeh bio i da bude na nuli.

Kako je rekao, „Sava centar“ u poslednjih 20 godina posluje u minusu i to ne zbog lošeg menadžmenta, već zato što su se promenile okolnosti u kojima rade kongresni centri.

„Nesumnjivo da postoji potencijal, ali su potrebna velika ulaganja. Grad zadržava vlasništvo nad Sava centrom, kako bi svi kulturni događaji ostali zaštićeni“, objasnio je Nikodijević.

Parking i sa Bus plusom

Izmenama odluke o javnim parkiralištima, koju su danas odbornici usvojili, građani koji imaju personalizovanu Bus plus kartu ubuduće će moći besplatno da se parkiraju u pojedinim delovima

Izmenama odluke o javnim parkiralištima, koju su danas odbornici usvojili, građani koji imaju personalizovanu Bus plus kartu ubuduće će moći besplatno da se parkiraju u pojedinim delovima grada.

Kako se navodi u obrazloženju, prostore za parkiranje – opšta parkirališta, koja bi funkcionisala u tom režimu parkiranja odredio bi Sekretarijat za saobraćaj.

Besplatno će moći da se parkiraju vlasnici Busplus kartica, koji imaju plaćenu kartu za tekući mesec ili godinu dana, ali je potrebno da registracija vozila i broj Bus plusa bude unet u elektronski sistem kontrole naplate parkiranja.

Odbornici su usvojili i izmene odluke o stalnim manifestacijama u oblasti kulture od značaja za grad, o lokalnim administrativnim taksama i o osnivanju i radu Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki.

Potvrđen je Memorandum o razumevanju između Beograda i Teherana, usvojeno nekoliko predloga plana detaljne regulacije i izmene odluke i zadovoljenju potreba građana u oblasti sporta.

Data je saglasnost na rebalanse programa poslovanja za 2016. godinu JKP „Gradska čistoća“ i JKP „Parking servis“, kao i o raspodeli neto dobiti iz 2015. godine JKP „Zelenilo – Beograd“.

 

 

Obiman dnevni red

Među 21 tačkom dnevnog reda je i nekoliko predloga plana detaljne regulacije, kao i predlog odluke o potvrđivanju Memoranduma o razumevanju između Beograda i Teherana, koji predviđa saradnju glavnih gradova Srbije i Irana na polju kulture, obrazovanja, sporta, turizma i ekonomije.

Odbornici će se na sednici izjašnjavati i o predloženim izmenama i dopunama odluka o javnim parkiralištima, o lokalnim administrativnim taksama i o osnivanju i radu Službe za centralizovane javne nabavke i kontrolu nabavki.

Skupština Grada Beograda će se izjašnjavati i o davanju saglasnosti na rebalanse programa poslovanja za 2016. godinu JKP „Gradska čistoća“ i JKP „Parking servis“, kao i o raspodeli neto dobiti iz 2015. godine JKP „Zelenilo – Beograd“.

Predložena su i rešenja o razrešenju i imenovanju direktora i v.d. direktora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad Beograd.

Odbijen predlog o anketnom odboru o Savamali i brojni drugi

Na početku sednice odbijen je predlog DS da se formira Anketna komisija koja bi, kako je rekao šef odbornika demokrata Balša Božović, ispitala eventualnu umešanost gradske vlasti u rušenju u Savamali i istražila sve činjenice i okolnosti u vezi sa tim slučajem.

Božović je rekao da bi formiranje anketnog odbora ohrabrilo državne organe da sprovedu postupak, na šta mu je predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodijević odgovorio da bi rasprava o Savamali bila pritisak na nadležne organe.

Nikodijević je rekao da nadležni organi rade svoj posao i da nije potrebno politizovati taj slučaj.

Zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović poručila je Božoviću da sednice gradskog parlamenta koristi u svrhu samopromocije, te da ne brine za građane.

„Građani su dobro prepoznali vašu demokratsku brigu. Građane i zemlju ste doveli do ruba egzistencije. Na vašem mestu, ja bih crvenela od sramote…“, rekla je Radulović.

Nakon polemike Božovića i Radulovićeve, Nikodijević im je oboma izrekao opomene.

Nabavka urbane opreme i mobilijara ubuduće koncesijom

Nabavka i postavljanje mobilijara i urbane opreme u gradu ubuduće će se obavljati kroz javno-privatno partnerstvo sa elementima konsecije, kako bi se o trošku privatnog sektora, odnosno budućeg koncesionara, u potpunosti opremio centar grada, odlučili su danas odbornici gradskog parlamenta.

Kako je obrazložio pomoćik šefa kabineta gradonačelnika za investicije i infrastrukturu Dragutin Nenezić, to je prvi put da javno-privatno partnerstvo ima elemente koncesije.

On je rekao da je cilj odluke da se o trošku privatnog sektora, odnosno budućeg koncesionara, u potpunosti opremi centar grada elementima urbane opreme.

„Ti elementi su podeljeni na one koji se mogu komercijalno koristiti i one koje ne mogu. U ove druge spadaju đubrijere, klupe, ograde, stubovi, putokazi i njih će budući koncesionar o svom trošku nabaviti i predati gradu na postavljanje i održavanje“, rekao je Nenezić.

On je istakao da je ukupan iznos koji se očekuje od budućeg koncesionara petnaest miliona evra, navodeći da je u to uključena i zamena autobuskih stajališta.

Kad je reč o elementima koji se mogu komercijalno koristiti, za njih će budući koncesionar plaćati naknadu, a očekivan avansni iznos je deset miliona evra, dodao je Nenezić.

Ukupan očekivani iznos tokom trajanja koncesije je oko petnaest miliona evra, a kako je rekao Nenezić to je petnaest miliona evra direktnog prihoda za budžet i još toliko prihoda za koliko će se umanjiti izdvajanja za javna komunalna preduzeć.

Kako je ranije rekao predsednik gradskog parlamenta Nikola Nikodiejvić javno-privatno partnerstvo u vezi sa mobilijarom važno je za grad, dodajući da ćeu narednih nekoliko meseci do godinu dana grad biti potpuno drugačije uređen i dobiti moderne stvari.

Tu odluku krritikovao je odbornik DS Zoran Alimpić smatrajući da je „čudna i koruptivna“.

Kako je rekao, Skupština namerava da za još jedan resurs grada, oglasni prostor, kroz ovu odluku, raspiše tender i iznajmi ih jednoj firmi na 25 godina, što je, smatra on neuobičajeno dug rok.

Odlukom je, kako je rekao, predviđeno da se dve trećine novca plati odmah, što je kaže, oko 10 miliona evra, pa će sledećih šest mandata gradske vlasti morati da poštuju odluku sadašnjeg mandata, koji će „uzeti novac“.

On je kritikovao i što će zakupodavac jedan deo platiti u naturi i dati gradu klupe, kante za smeće, jer tvrdi da to pokazuje da je tender namešten i pripremljen za firmu koja se već bavi time

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana