Odbor za EU upoznat sa monitoringom za poglavlja 23 i 24 Tanjug

Objavljeno: 06.10.2016. 21:11 Izmenjeno: 06.10.2016. 23:13

Članovi Odbora za evropske integracije upoznali su se danas sa modelom monitoringa i izveštavanja za poglavlja 23 i 24, a koji su dogovoreni sa predstavnicima Evropske komiisije.

Model monitoringa i izveštvanja predstavila je šef pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, koja je istakla da će poglavlja 23 i 24, biti otvorena do samog kraja pregovaračkog procesa, i koja uz Poglavlje 35 predstavljaju kontrolna poglavlja sa uticajem na čitav tok pregovora.

Ona je dodala da je sa Evropskom komisijom dogovren način i dinamika izveštavanja o sprovoljenju akcionih planova, infirmisanje o ispunjenosti usklađivanja normativnog okvira i razumevanje prelaznih merila za poglavlja, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Miščević je istakla da će, pored internih mehanizama izveštavanja, koji su kvartalni za Poglavlje 23 i mesečni za Poglavlje 24, Srbija izveštavati Evropsku komisiju o sprovođenju akcionih planova dva puta godišnje, a na zahtev zemalja članica EU dostavljati i vanredne izveštaje.

Takođe, nakon ovogodišljeg Izveštaja Evropske komisije o napretku, sledeći će biti predstavljen 2018. godine, dok će u međuvremenu postojati kraći izveštaji za dodatno informisanje zemalja članica EU, što predstavlja dodatni instrument praćenja, dodala je Miščević.

Predsednica Odbora za evropske integracije Marinika Tepić poručila je da su za sadašnju fazu u procesu evropskioh integracija zaslužne sve vlade koje su godinama unazad radile na ovom procesu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 22°C
Min: 14°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana