Odbačena krivična prijava protiv Amfilohija za govor mržnje Tanjug

RegionRegion Pocetna 10. 10. 2019. 10:37:26

Više državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu Crnogorskog pokreta protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, podnetu 11. januara zbog krivičnog dela izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje.

Tužilaštvo je obrazložilo da ne postoji osnovana sumnja da je mitropolit Amfilohije počinio prijavljeno krivično delo, ni bilo koje drugo krivično delo iz nadležnosti Višeg tužilaštva, piše „Pobjeda“.

Tužilac Tatjana Begović navela je u obrazloženju da se govor mitropolita Amfilohija „kretao u granicama slobode izražavanja koja je zaštićena članom 47 Ustava Crne Gore“ i da „nije javno podsticao na nasilje ili mržnju prema određenoj grupi“, prenosi RTCG.

„Nalazim da se u radnjama prijavljenog ne ostvaruju elementi krivičnog đela izazivanje rasne, nacionalne i verske mržnje“, navela je Begović, obrazlažući da „radnja izvršenja osnovnog oblika tog krivičnog dela podrazumeva javno podsticanje na nasilje ili mržnju, prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porekla, državne ili nacionalne pripadnosti“.

Tužilaštvo je obavestio Crnogorski pokret da, ako je nezadovoljan presudom, ima pravo podnošenja optužnog predloga Višem tužilaštvu u Podgorici, ali i da mogu Vrhovnom državnom tužilaštvu da podnesu pritužbu za preispitivanje rešenja o odbacivanju krivične prijave.

Crnogorski pokret podneo je prijavu zbog Amfilohijevih izjava, među kojima je i ta da su „brojni grehovi sadašnje crnogorske vlasti, a da su od njih tri najizraženija: stvaranje lažne crkve, priznanje lažne države na Kosovu i uvođenje sankcija Rusiji“.

Crnogorski pokret je u tužbi ocenio da on „ovakvom izjavom naoružava verujuće mržnjom prema svemu crnogorskom, posebno prema crnogorskoj crkvi i potpaljuje strasti kod prostog naroda koje prete da isprovociraju i transformišu se u nasilje prema Crnogorcima i crnogorskoj državi“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 29°C
Min: 14°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana