Od utorka počinje sa radom laboratorija u KCS, 2.000 testova dnevno Tanjug

Objavljeno: 18.04.2020. 09:47 Izmenjeno: 18.04.2020. 09:47

U Srbiji se dnevno uradi oko 3.000 testiranja na kovid -19, a instaliranjem dve laboratorije koje su stigle kao donacija kompanija iz Kine kapaciteti će biti duplirani, kaže državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

On je naveo da je Srbija dobila donaciju vrednu 710.000 evra od kineskih kompanija, da će jedna laboratorija biti montirana u KCS u Beogradu , a druga u NIškom okrugu.

„Laboratorija koja će biti montirana u KCS radiće od utorka, 2000 testova dnevno. Druga laboratorija donirana je za NIški okrug i ona se gradi iz temelja. Kapaciteti te laboratorije biće 1.000 testova dnevno. Sa dve laboratorije dupliraćemo broj testiranja i moći da radimo više od 6.000 testova u toku dana“, rekao je Vekić za TV Pink.

Kaže da podaci pokazuju da se smanjuje nivo infekcije kovid u Vojvodini i u Beogradu, ali da je sada najveći priliv pacijenata u Niškom, Topličkom okrugu, zatim Rasinskom i Podunavskom okrugu.

Zato se, kako kaže, mere koje je Vlada Srbije uvela moraju samo postepeno ukidati.

„Desila nam se infekcija u nekoliko velikim gerontoloških centara, očigledno da se mere nisu adekvatno poštovale . To je neogodornost menadžmenta“, naveo je Velić.

Dodaje da će rezultati policijskog časa koji traje od petka (17 sati) do utorka (5 sati) biti vidljivi narednog vikenda.

„Sada smo u situaciji da vidimo rezultate mera od prošle nedelje. Imamo stabilan broj inficiranih u rasponu od 250 do 300 ljudi. Prosek kvare gerontološki centri“, zaključio je on.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana