Od ponoći zatvorena balkanska izbeglička ruta

Objavljeno: 09.03.2016. 08:55 Izmenjeno: 09.03.2016. 08:55

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće biti biti „parking“, ili „sabirni centar“ za izbeglice, i da će se „prema minimalnom broju izbeglica“ koje su ostale u Srbiji posle zatvaranja balkanske rute ponašati humano i u skladu sa zakonom.

Vučić je, komentarišući zatvaranje balkanske rute, rekao da se Srbija ponaša u skladu sa onim što na terenu rade Nemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska i da će se tako ponašati i ubuduće.

„Mi ćemo se prema minimalnom broju izbeglica na našoj teritoriji ponašati u skladu sa međunarodnom javnim i humanitarnim pravom, naravno pokazujući svoje ljudsko i humano lice“, rekao je Vučić.

On je istakao da će država nastaviti da se ponaša odgovorno i šititi ljudska prava izbeglih, ali i sopstvene nacionalne interese.

„Srbija neće biti parking ili sabirni centar za izbeglice“, rekao je Vučić.

Vučić smatra da EU ni posle Samita EU-Turska nije pružila sveobuhvatno rešenje.

Upitan kako komentariše ocenu urednice Politike Ljiljane Smajlović da je nemačka kancelarka Angela Merkel pomogla Srbiji „zatvaranjem rute“, Vučić je rekao je da nije stručnjak za „belosvetska pitanja“ kao što su neretko kod nas pojedinci, već da je opterećen dnevnim važnim problemima u zemlji, poput opasnosti od novih poplava.

„Niti nam je ko pomagao, niti nam je ko odmagao, sami smo sebi pomagali, a nijedna nas nedaća nije mimoišla, od činjenice da su svi koji su izbegli sa Bliskog istoka prešli preko Srbije, do toga da nas nisu mimiošle ni elementarne nepogode“.

Vlada od ponoći počela je da primenjuje odluke koje primenjuju ostale zemlje na migrantskoj ruti, izjavio je minisitar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin. To znači da naša granica prema Makedoniji i Bugarskoj funkcioniše u skladu sa pravilima, koje su ustanovile Slovenija i Hrvatska, izjavio je minsitar. Vulin je podseto da je srpska vlada od početka migrantske krize zauzela jasan politički stav, da se rešenje mora naći zajedno i da će se Srbija ponašati kako se ponašaju sve ostale zemlje na migrantskoj ruti. „Kako se ponašaju Slovenija i Hrvatska, tako ćemo se ponašati i mi.

Makedonija je potpuno zatvorila svoje granice za ilegalne migrante, nakon što su Slovenija i Srbija objavile oštrija ograničenja za ulazak migranata, izjavio je danas agenciji Rojters neimenovani policijski zvaničnik.  Prema navodima makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova, niko od migranata nije danas ušao iz Grčke.

Balkanska izbeglička ruta od ponoći je praktično zatvorena nakon što je Slovenija počela da primenjuje novi režim ulaska u Šengensku zonu i prestala da dozvoljava ulazak migrantima bez validnih pasoša i viza. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana