Od početka godine 106 policajaca osumnjičeno za korupciju

Objavljeno: 01.10.2019. 15:58 Izmenjeno: 02.10.2019. 14:44

Sektor unutrašnje kontrole MUP-a Srbije od početka ove godine podneo je krivične prijave protiv 106 policijskih službenika i drugih zaposlenih u MUP-u koji se sumnjiče da su počinili 186 koruptivnih krivičnih dela.

Među osumnjičenima je najviše pripadnika saobraćajne policije, zatim policije opšte nadležnosti i granične policije, a od ukupnog broja 19 su rukovodioci, saopštila je državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković otvarajući konferenciju povodom početka tvining projekta „Jačanje kapaciteta unutrašnje kontrole za borbu protiv korupcije u Ministarstvu unutrašnjih poslova“.

Osumnjičeni se terete za 111 krivičnih dela zloupotreba službenog položaja, 66 primanje mita i devet dela trgovina uticajem.

Popović Ivković je tom prilikom poručila da je MUP odlučan u borbi protiv korupcije u sopstvenim redovima jer, kako je navela, svaki pojedinačni slučaj koji izvrši neki policijski službenik narušava poverenje građana u policiju.

„Do sada smo učinili mnogo na unapređenju odgovornosti zaposlenih i jačanju uloge Sektora unutrašnje kontrole kao nadležne za prevenciju i suzbijanje korupcije pripadnika MUP-a u cilju realizacije aktivnosti u okviru Akcionog plana za poglavle 23 i Akcionog plana za poglavlje 24. Međutim, sve mere i reforme koje smo preduzeli, preduzeli smo prvenstveno zbog građana Srbije“, rekla je Ivković.

Ona je podsetila da je Ministarstvo uvelo tri nova preventivna instituta koje primenjuju srodne službe u Evropsoj uniji: sprovođenje analize rizika od korupcije, sprovođenje testa integriteta i vođenje evidencije o imovnom stanju i kontrolu prijave i promene imovnog stanja za rukovodioce i visoko rizična radna mesta ustanovljena analizom rizika od korupcije.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Mateja Norčič Štamcar navela je da ovaj projekat, vredan milion evra, pospešuje saradnju partnerskih institucija Srbije, Litvanije i Rumunije u borbi protiv korupcije kroz zajedničke evropske napore.

Ambasador Rumunije Oana Kristina Popa rekla je da je njena zemlja spremna da podeli svoja iskustva sa Srbijom i ocenila da tvining projekat jača kapacitete u borbi protiv kriminala.

Ministar savetnik u Ambasadi Republike Litvanije u Mađarskoj Viktoras Dagilis ocenio je da je zadatak tvining partnera na ovom projektu da ohrabre i podstaknu članove tima i da će najviše koristi imati Srbija, jer će napredovati dalje na svom putu ka članstvu Evropske unije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 18°C
Min: 11°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana