Počela prijava privrednika za program ekonomskih mera Studio B, Tanjug

Objavljeno: 13.04.2020. 09:08 Izmenjeno: 14.04.2020. 08:43

Za manje od 24 sata 15.000 privrednika prijavilo se za program ekonomskih mera za suzbijanje posledica epidemije, vrednog 5,1 milijardu evra, kaže ministar Mali.

Počela je prijava privrednika za program ekonomskih mera za smanjenje negativnih posledica epidemije Kovida 19, vrednog 5,1 milijardu evra. Zainteresovani mogu da se prijave preko portala Poreske uprave i na taj način početkom maja biće im isplaćen prvi minimalac.

Pomoć neće dobiti oni koji su otpustili više od deset posto radnika.

Ministar finansija Sinišša Mali pozvao je privrednike da se prijave za korišćenje olakššica iz Programa ekonomskih mera za suzbijanje posledica po privredu od epidemije Kovida 19, vrednog 5,1 milijardu evra.

Pravni okvir za sprovođenje tog programa usvojen je u petak na sednici Vlade Srbije, a juče su privrednici počeli da se prijavljuju preko portala Poreske uprave, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Iako nismo računali da će privrednici i tokom vikenda početi da se prijavljuju, oni su to ipak činili, tako da za manje od 24 sata imamo 15.000 privrednika koji su otvorili namenski račun, i na taj način se prijavili za mere. Putem samo dva klika, oni mogu da odložže poreske obaveze i omoguće uplatu novčanog iznosa u visini minimalne zarade za svoje radnike“, poručio je Mali vlasnicima preduzeća u Srbiji.

Kako je objasnio, Uredba o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru predvidela je jednostavne procedure za prijavu. Potrebno je da vlasnici preduzeća u Srbiji u poreskoj prijavi koju i inače podnose do kraja svakog meseca, kao datum početka plaćanja poreza stave 4. januar 2021. godine.

Ministar je podsetio je da je poreska prijava koju svako preduzeće mora da podnese Poreskoj upravi zapravo Obrazac PPP – PD, koji svaka firma podnosi pre isplate plata.

U okviru ove poreske uprave postoji kvadrat „1.4. datum plaćanja“ u koji treba da upišu 4.1.2021. godine. Na taj način automatski postaju deo ovog programa.

Pomoć neće dobiti oni koji su otpustili više od deset posto radnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 25°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana