Mala matura: Tri ispita u tri dana Studio B

Objavljeno: 17.06.2019. 08:36 Izmenjeno: 18.06.2019. 08:41

Testom iz maternjeg jezika, počela mala matura tokom koje će budući srednjoškolci do srede polagati matematiku i kombinovani test.

Za buduće srednjoškolce, njih 69.400, u devet sati testom iz srpskog jezika, počela je mala matura koja će trajati do srede 19.juna.

Pomešane emocije, ali sigurni u sebe i bez prisustva treme, tako je u Osnovnoj školi „Drinka Pavlović“ proteklo polaganje završnog ispita  iz maternjeg jezika. Roditelji im nisu bili potrebni ni pre, ali ni nakon završenog testiranja, ali ipak su sa drugarima iz klupe morali da podele utiske i provere odgovore za pitanja za koja nisu bili sigurni jesu li tačno uradili. Poznato gradivo za većinu njih, ali ipak su se provukli i teži zadaci.

Dvadeset zadataka bilo je potrebno rešiti za dva sata koliko su imali na raspolaganju, i svi su bili podeljeni u tri nivoa težine. Devet zadataka obuhvatilo je gradivo osnovnog nivou znanja, sedam srednjeg i četiri naprednog. Ali pre samog polaganja, morali su i dobro da se pripreme kako na nastavi u školi, tako i kod kuće.

Mali maturanti danas su polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika, sutra će rešavati zadatke iz matematike, dok će u sredu raditi kombinovani test koji podrazumeva zadatke iz fizike, biologije, hemije, istorije i geografije.

Konačni rezultati završnih ispita biće objavljeni u četvrtak, 27. juna od 8 časova.

U srednjim školama u Srbiji slobodnih mesta ima za 76.239 učenika, što znači da će svi moći da se upišu, ali od uspeha na završnom ispitu i u osnovnoj školi zavisi da li će upisati željenu školu.

Uspeh na završnom ispitu nosi maksimalno 40 bodova, dok uspeh iz škole nosi 60 bodova.

Na sva tri testa đaci će rešavati po 20 zadataka. Svako pitanje nosi po jedan bod. Bodovi iz srpskog i matematike množe se sa koeficijentom od 0,65, tako da đaci iz srpskog mogu maksimalno da osvoje 13 bodova i iz matematike isto toliko.

Bodovi sa kombinovanog testa množe se sa koeficijentom od 0,7, tako da učenici maksimalno mogu da osvoje 14 bodova.

Za upis u četvorogodišnju srednju školu i gimnaziju, potrebno je da učenik ima najmanje 50 bodova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 31°C
Min: 20°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana