Od danas elektronsko plaćanje obrade finansijskih izvestaja Tanjug

Objavljeno: 31.01.2017. 17:30 Izmenjeno: 31.01.2017. 16:18

Od danas je omogućeno elektronsko plaćanje naknada za obradu finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre (APR), a omogućen je i pristup Posebnom informacionom sistemu APR-a za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2016.

Tim povodom šalter salu APR-a posetila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić koja je rekla da će ovaj servis u budućnosti značajno olakšati proceduru i pojednostaviti rad privrede.

Ona je kazala da resorno ministarstvo podržava sistem plaćanja platnim karticama za privredu, jer je to nešto na čemu će Vlada Srbije i sva nadležna ministarstva, pre svega ministarstvo finasija i lokalne samouprave posebno raditi.

„Nama je ostalo da sledimo primer APR-a i da uvedemo ovu uslugu plaćanja platnim karticama preko portala e-Uprave i za građane Srbije koji su to zaslužili“, kazala je ona naglasivši da su osnova za uvođene elektronske uprave u Srbiji registri, a da je upravo u APR-u jedini registar koji Srbija ima.

Brnabićka je naglasila da će se u ovoj godini raditi na uvođenju još dva velika registra, i da je već počeo rad na tome, a to su registar građana i registar adresnih podataka.

Direktor APR-a Zvonko Obradović kazao je da je prošle godine 157.00 kompanija i pravnih lica u Srbiji podnelo finansijske izveštaje elektronskim putem uz upotrebu elektronskog potpisa, ali da ti izveštaji nisu mogli da se elektronski plate i da je bilo problema oko elektronskih potpisa.

„Sada smo uspeli da uspostavimo sistem ,koji omogućava plaćanje svim oblicima platnih kartica.Važno za institucije je da ne moraju da napuste Upravu za trezor i ne moraju da otvaraju račun u banci, a provizija se plaća na identičan način kao i do sada, odnosno 50 dinara je za iznose do 2.500 dinara, a dva odsto za iznose preko toga“, kazao je Obradović.

On je naglasio da je ovim sistemom koji je od danas u upotrebi i proces finasijske kontrole rešen na automatizovan način i da sve to korisnicima značajno treba da olakša život.

Obradović je podsetio i da se finasijski izveštaji podnose u dva koraka, odnosno prvo statistički do 28. februara i oni su besplatni, a konačni izveštaju se plaćaju i podnose se do 30. juna .

Prema njegovim rečima, sada je pripremljena i aplikacija za elektronsko potpisivanje, jer je oko toga prošle godine bilo problema.

Ta aplikacija, kako je dodao je potpuno besplatna, urađena je po najnovijem standardu koji je usvojila Evropska komisija i omogućava primanje i evropskih sertifikata.

Kako je rečeno u APR-u,privredna društva, preduzetnici, ali i ostala pravna lica koja imaju obavezu dostavljanja finansijskih izveštaja u APR od danas naknadu za uslugu obrade i objavljivanja finansijskih izveštaja mogu da plate preko interneta i E-plaćanje mogu da izvrše bilo kojom vrstom platne kartice.

Uslugu elektronskog plaćanja platnim karticama pružaće Komercijalna banka koja je izabrana u postupku javne nabavke maja 2016, na osnovu kriterijuma najniže provizije i najkraćeg vremena za transakciju uplate.

Aplikaciji za E-plaćanje pristupa se preko internet stranice APR-a u registru finansijskih izveštaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana