Obnovljena institucija pozornika,novih 400 na ulicama grada Tanjug

Objavljeno: 10.01.2022. 13:43 Izmenjeno: 11.01.2022. 09:20

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin sastao se  sa 228 pripadnika MUP-a koji su u Beogradu angažovani kao pozornici i zahvalio im što je njihov izbor bio da rade kao policajci u zajednici i budu sa onima kojima je pomoć potrebna svakog dana.

Mđu njima je 170 novih pozornika koji su krajem prošle godine završili obuku u Centru za policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, a 1. januara stupili na svoju prvu dužnost, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vulin je, obraćajući se pozornicima, naglasio da je predsednik Aleksandar Vučić od Ministarstva tražio da ulice budu sigurne i mirne, da zakon štiti pođednako sve.

Zahvalio im je što je njihov izbor bio da rade kao policajci u zajednici i budu sa onima kojima je pomoć potrebna svakog dana.

„Vama se neće obraćati najjači, vama će se obraćati najslabiji, i neka vas baš to učini jakim. Vi ste tu za svakodnevnu muku, za ono zbog čega drugi često okrenu glavu. Vi ste tu da pomognete nekom starom, nekom mladom, vi ste tu da ohrabrite i pomognete, vratite poverenje običnog čoveka u državu, da kada vidi unuiformu policije, da se od nje ne sklanja već da joj se približava, jer je ponosan i siguran da onaj koji iza te uniforme diše jeste vredan svakog poštovanja i poverenja“, rekao je Vulin.

On je pozvao pozornike da upoznaju svoje ulice i ljude i čuvaju svačiji obraz i dostojanstvo.

„Ne brinite o položaju i snazi onog sa kim pričate, brinite samo o zakonu i zemlji koju čuvate. Koliko vas budu voleli toliko će vas poštovati. Neka ispred vas ne ide strah, već poštovanje. Hvala vam za izbor, a želim vam da vreme koje je pred vama pokaže koliko je vaš izbor bio vredan i ispravan i koliko ste vi dostojni njega. Država Srbija je ponosna na vas“, poručio je Vulin i dodao da je predsednik Aleksandar Vučić ponosan na njih.

„Svi mi smo ponosni na vaš izbor i učinićemo sve da vam život bude jednostavniji, a dužnosti koje su pred vama lakše za rešavanje“, rekao je Vulin novim kolegama pozornicima.

U Policijskoj upravi za grad Beograd poslove policajca u zajednici – pozornika do sada je obavljalo 58 policijskih službenika, a od 1. januara im se pridružilo još 170 mladih kolega koji su završili osnovnu policijsku obuku u Centru za obuku u Sremskoj Kamenici.

Centar je, po prvi put, polaznike osposobljavao za rad na mestu pozornika, pa su kandidati u toku obuke prošli specifične module u oblasti rada policije u zajednici, problemski orijentisanog rada i veština komunikacije i, kako se navodi, stekli potrebna znanja i veštine neophodne za obavljanje svog posla.

Policajac Aleksandar Popović iz PS Vračar, koji već nekoliko godina radi kao pozornik kaže da je suština njihovog posla da slušaju građane i budu njihov servis.

„Naš posao je da uočimo i identifikujemo problem u zajednici, a zatim i da ga rešimo. To ne bismo mogli da nemamo podršku građana, da nam se oni ne obraćaju sa problemima koje imaju, da nemaju poverenja u nas. Policajci u uniformi koji su u pešačkim patrolama pružaju građanima osećaj sigurnosti i razvijaju dobar odnos, odnos poverenja, između građana i policije. Da bismo bili što efikasniji, bitno je da dobro poznajemo specifičnosti lokalne zajednice za koju je svaki pozornik zadužen i da na probleme reagujemo u njihovoj početnoj fazi kako bi sprečili veće posledice“, rekao je pozornik Popović.

Novi pozornici koji su na dužnost stupili 1. januara ove godine i koji će u narednom periodu obavljati svoj posao uz pomoć i savete starijih kolega, Mirjana Grujić iz PS Obrenovac i Aleksandar Lapčević iz PS Batajnica, slažu se da je jako bitno uspostaviti partnerski odnos sa građanima kako bi, zajedno unapredili njihovu bezbednost.

„Jedino uz pomoć građana možemo brzo da identifikujemo probleme i da ih zajedno sa drugim partnerima iz lokala efikasno i rešimo“, kaže pozornik Grujić.

Policijske poslove „policajca u zajednici“ u Srbiji je do kraja prošle godine obavljalo 390 policijskih službenika, a od 1. januara poslove policajca pozornika obavljaće još 400 policijskih službenika, koji će biti raspoređeni u svim većim gradovima u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 20°C

Pretežno vedro

Subota
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana