Obnova spomenika Pobednik na Beogradskoj tvrdjavi Studio B

Objavljeno: 19.08.2019. 13:34 Izmenjeno: 19.08.2019. 14:10

Rekonstrukcija spomenika Pobednik na Beogradskoj tvrdjavi počinje za nedelju dana, a radovi će biti gotovi u narednih 6 meseci.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, kojem je poveren posao vezan za restauraciju i uređenje spomenika Olivera Vučković kaže da će se prvo izvoditi radovi na statičkoj stabilnosti, koja je bila neophodna zbog pomeranja samog spomenika, nakon čega će uslediti skidanje skulpture i konzervatorski radovi, a radnici će biti na terenu sve dok vremenske prilike to bude dozvoljavale.

Otkako je postavljen spomenik Pobednik Ivana Meštrovića, pretrpeo je velika oštećenja kamenog stuba i postamenta, ali i bronzane skulpture. Prilikom radova na spomeniku, prvo će se izvoditi statička stabilnost koja podrazumeva učvršćivanje temelja, kako bi se sprečilo dalje pomeranje spomenika koji se za 91 godinu, koliko se nalazi na Beogradskoj tvrdjavi, pomerio za 30 centimetara.

Kada projekat statičke stabilnosti spomenika bude završen, pristupiće se postavljanju skele, demontaži bronzane skulpture koja će u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića biti restauirana, dok će se uz pomoć skele koja će biti postavljena, izvoditi restauracija kamenog stuba i postamenta. Tokom trajanja radova skulptura će morati da se demontira, ali će odmah posle restauracije biti vraćena na svoje mesto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana