Objavljeno pismo kongresmena o podršci Srbiji Tanjug

Objavljeno: 04.02.2022. 19:02 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:18

Pismo je potpisalo 16 kongresmena.

U Vašingtonu je  objavljeno pismo 16 kongresmena koje je upućeno američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i kojem se poziva na unapređenje odnosa SAD i Srbije.

„Prijatelji Srbije u Kongresu SAD podigli su svoj glas u korist Srbije i jačanja odnosa između naše dve zemlje. Ugledni i uticajni predstavnici naroda SAD iz obe partije podržali su Srbiju i zatražili dalje unapređenje saradnje i partnerstva sa našom zemljom započetog pre 140 godina“, objavio je ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić na Tviteru uz fotografiju dokumenta.

Ðurić je zahvalio potpisnicima pisma i naveo da će Ambasada Srbije u SAD nastaviti sa dodatnim elanom svakodnevni rad sa predstavnicima Kongresa i Vlade SAD.

Selaković: Obnavljanje saradnje Srbije i SAD prioritet

Strateški cilj srpske diplomatije u proteklom periodu bio je nastavak evrointegracija, negovanje naših tradicionalnih prijateljstava u svetu, ali i veza sa zemljama sa kojima smo u prošlosti imali skladne ili čak savezničke odnose, ali su oni zanemareni ili pogoršani usled nesrećnih istorijskih okolnosti.

To je  izjavio za Tanjug ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković komentarišući pismo americkih kongresmena i senatora.

Saradnja Srbije i SAD u proteklom periodu bila je jedan od naših prioriteta, a pismo grupe američkih kongresmena predsedniku Bajdenu potvrda je da i sa druge strane postoji volja za zauzimanje takvog pravca u razvijanju naših bilateralnih odnosa, rekao je Selaković.

Činjenica da je ideju o potrebi rada na produbljivanju srpsko-američkog partnerstva podržao veliki broj kongresmena iz obe stranke jeste, takođe, potvrda predanog rada našeg državnog vrha i srpske diplomatije, pre svega predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ambasadora Marka Ðurića, koji su ličnim zalaganjem i preduzimljivošću uspeli da srpski kokus u Kongresu SAD učine snažnijim no ikad, naveo je on.

To je učinjeno bez plaćenih lobista, konsultanata, agencija i sličnih pomoćnih sredstava, jer Srbija je iskreno i bez ikakvih kolebanja, čvrsto rešena da odnose sa SAD podigne na najviši nivo u novijoj istoriji, a ta rešenost je, kako se danas jasno vidi, prepoznata u američkoj administraciji, istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, pismo podrške američkih kongresmena potvrdilo je da je Srbija danas na svim meridijanima prepoznata i cenjena kao pouzdan i kredibilan partner, što nedvosmisleno potvrđuje ispravnost spoljne politike predsednika Aleksandra Vučića.

U prošlosti smo bili naviknuti na to da u američkim političkim krugovima cirkulišu razne, uglavnom jednostranačke, deklaracije u kojima se Srbija tretira na potpuno drugačiji način, ali najnovije pismo podrške srpsko-američkom prijateljstvu, koje je potpisao dvostruko veći broj članova kongresa nego bilo koju od pomenutih deklaracija, jeste nagoveštaj velike tektonske promene u američkoj politici i na tome ćemo svakako nastaviti da radimo, naveo je Selaković.

U pismu 16 kongresmena koje je sinoć upućeno američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, poziva se na unapređenje odnosa SAD i Srbije, uz podsećanje na dugu diplomatsku istoriju dve zemlje i njihove snažne odbrambene, bezbednosne i ekonomske veze.

Pismo je upućeno povodom 140. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa SAD i Srbije i kako bi se ohrabrila administracija DŽozefa Bajdena da produbi odnose između dve zemlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana