Obeleženo dve decenije od bombardovanja kineske ambasade Tanjug

Objavljeno: 07.05.2019. 11:14 Izmenjeno: 08.05.2019. 13:09

Polaganjem venaca i minutom ćutanja danas je na mestu ispred nekadašnje kineske ambasade u Beogradu obeleženo dve decenije od bombardovanja te zgrade u kome je poginulo tri novinara, a 21 osoba povređena.

foto Tanjug

Skupu koji je organizovalo Udruženje novinara Srbije prisustvovala je ambasadorka Kine Čen Bo, ministar rada Zoran Ðorđević, kao i predstavnici Grada Beograda.

Nakon polaganja venaca ispred spomen ploče podignute u znak zahvalnosti NR Kini na podršci i prijateljstvu i u znak sećanja na poginule, ambasadorka Kine Čen Bo rekla je tom prilikom da su kineski i srpski narod bili zajedno u najtežim trenucima i da prijateljstvo dve zemlje postaje sve čvršće.

„Uspostavili smo sveobuhvatno strateško partnerstvo, naša saradnja u svim oblastima postiže sve bolje rezultate što je u interesu naša dva naroda“, rekla je ambasadorka.

Ona je zahvalila predstavnicima Vlade Srbije, Grada Beograda, medija što se svake godine okupljaju na prostoru nekadašnje ambasade Kine na Novom Beogradu i odaju počast poginulima.

„Oni će zauvek biti u srcima naša dva naroda, uverena sam. Kina osuđuje bombardovanje Srbije i varvarski čin bombardovanja kineske ambasade na današnji dan 1999. godine“, rekla je ambasadorka Kine u veoma emotivnom obraćanju novinarima.

Ministar rada Zoran Ðorđević rekao je da veruje da će prijatetsvo dva naroda ubuduće biti na još višem nivou, i da je i sada na visokom nivou, uz obostrano uvažavanje.

„Naša žemlja želi da sa Kinom razvija odnose u svim sferama, a ono što se desilo pre dvadeset godina je cin bez presedana u novijoj istoriji i pokazuje da ciljevi nisu bili samo vojni već i civilni“, rekao je ministar.

Kako kaže, danas se odaje počast onima koji su za vreme bobardovanja Jugoslavije dali živote, novinarima iz Kine koji su obavljali svoj posao, kao i građanima Kine koji su tada bili sa srpskim narodom u teškim trenucima.

„Nikada nećemo zaboraviti, veliki smo narod umemo da praštamo ali nećemo zaboraviti bombardovanje i svake godine ćemo dolaziti ovde da se podsetimo na to što se desilo u nadi da se tako nešto nikad nikom neće dogoditi“, rekao je ministar rada.

Danas se navršava 20 godina od NATO bombardovanja Ambasade Kine u Beogradu. U bombardovanju u 23.45 sati 7. maja 1999. poginuli su dopisnici lista Guangming žibao Sin Sing i Đi Đing i novinar agencije Sinhua Šao Junhuan, a 20 osoba je teško povređeno.

Ambasada je pogođena sa tri projektila, južni deo zgrade pogodile su dve rakete, jedna poslednji sprat, a druga prizemlje.

Treći projektil srušio je prizemlje i podrum zapadnog dela zdanja na Novom Beogradu – vidno obeleženog kao objekat od diplomatskog znacaja.

Uništene su, takode, i pomoćne zgrade u dvorištu ambasade, kao i parkirani automobili, dok su znatna oštecenja pretrpeli i objekti u neposrednoj blizini, posebno zgrada „Energoprojekta“ i Stambeno-poslovni centar JBC (Ju biznis centar).

Na mestu bombardovanja kineske ambasade 2009. godine otkrivena je spomen-ploča-simbol prijateljstva dvaju naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 26°C
Min: 19°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana