Obeleženo 400 godina od smrti Šekspira Tanjug

Objavljeno: 23.04.2016. 21:17 Izmenjeno: 23.04.2016. 21:17

Jugoslovensko dramsko pozorište i British Council obeležili su večeras 400 godina od smrti Vilijama Šekspira predstavom „Otelo“ u režiji Miloša Lolića.

Uoči predstave je istaknuto da je Šekspirovo delo i danas živo, inspirativno i veličanstveno kao što je bilo i pre četiri veka.

Ambasador Velike Britanije Denis Kif je rekao da ceo svet obeležava 400 godina od smrti velikog umetnika i da je njegovo delo jedinstven fenomen u ljudskoj istoriji.

“Nije prestajao da bude inspiracija svima koji se bave umetnošću, obrazovanjem i engleskim jezikom. On je najvažniji britanski pisac, ali ne pripada samo Britancima. Inspirisao je političare, filozofe, borce za ljuska prava i mnoge druge”, rekao je Kif.

On je naglasio da se širom sveta izvode njegova dela koja se bave univerzalnim temama, zbog čega je i postao deo svetskog kulturnog nasleđa.

“Danas je zato praznik cele civilizacije. Kada neko želi da pokaže svu lepotu enegleskog jezika najbolje će to uraditi ako govori njegove stihove”, kazao je Kif.

Kako je istakao, Šekspirovo delo će nastaviti da nas spaja i  British Council će svojim programima približavati njegovo delo mladim generacijama.

Direktorka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Tamara Vučković-Manojlović je rekla da je Šekspir svetski klasik i najveći pisac u istoriji pozorišta, koje se deli na period pre i posle Šekspira.

Ona je dodala da je Šekspir sa svojih 37 drama zauvek promenio pozorište.

“Svako njegovo delo je veliki izazov za svakog glumca i bez njegovih dela JDP svakako ne bi bilo isto”, rekla je Vučković-Manojlović.

Ona je dodala da su se u JDP-u do sada igrale predstave 18 Šekspirovih dela i najavila da će se uskoro igrati još jedna predstava „Hamelt“ u režiji  Aleksandra Popovskog i da će u septembru biti premijera.

Direktorka British Council-a za Zapadni Balkan Kler Sirs je kazala da je nedavno objavljeno istraživanje o tome koliko veliki uticaj imaju Šekspirova dela za ljude širom sveta, koje je obuhvatilo 50 zemalja.

Sirs je naglasila da je Šekspir imao ogroman uticaj na svetsku kulturu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana