Obeleženo 18 godina postojanja Udruženja studenata sa hendikepom Beoinfo

Objavljeno: 06.07.2018. 15:12 Izmenjeno: 06.07.2018. 15:13

Udruženje studenata sa hendikepom obeležava 18 godina postojanja. Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević podsetila da je Grad Beograd 2014. godine počeo sa podrškom finansiranja programa ovog udruženja i da će se takva praksa nastaviti i u budućnosti. 

– Afirmacija invalidske zaštite zadovoljavanjem opštih i specifičnih potreba osoba sa invaliditetom prioritetan je zadatak socijalne politike Grada Beograda. Kada govorimo o dostupnosti, pre svega mislimo na uklanjanje arhitektonskih barijera i do sada smo postavili 350 rampi u stambenim ulazima i nastavićemo to da činimo jer grad još nije u punoj meri pristupačan svima. Zato nam je neophodna saradnja sa udruženjima, njihove sugestije i predlozi kako bi prava osoba sa invaliditetom bila poštovana u punoj meri – kazala je Nataša Stanisavljević.

Govoreći o programima, Stanisavljevićeva je podsetila da Grad Beograd dva puta godišnje raspisuje javni poziv za podršku organizacijama civilnog društva, kao i da je Udruženje studenata sa hendikepom jedna od organizacija koja je korisnik tih sredstava.

– Udruženje studenata sa hendikepom je od Sekretarijata za socijalnu zaštitu za realizaciju programskih aktivnosti u periodu od 2014. Do 2017. godine podržano u iznosu od 3,76 miliona dinara, a za ovu godinu je izdvojeno 1,9 miliona dinara. Suština ovog projekta jeste povećanje samostalnosti 30 procenata studenata sa hendikepom u njihovom svakodnevnom životu i akademskoj zajednici, kao i podrška pri ostvarivanju prava na visoko obrazovanje, pri čemu imamo ambiciju da taj procenat povećamo na 50 odsto. Želimo da pomognemo i pri zapošljavanju, te će se Grad Beograd dodatno aktivirati potpisivanjem protokola o saradnji sa društveno odgovornim kompanijama, samim procesom zapošljavanja ili različitim vidovima obuke – kazala je Nataša Stanisavljević, čestitavši udruženju 18 godina rada.

Na panelu koji je organizovan u okviru obeležavanja jubileja ovog udruženja učestvovali su i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, vladinog tima za uključivanje i smanjenje siromaštva, Zaštitnika građana i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Svojom redovnom programskom delatnošću udruženje pruža pomoć i podršku za oko 723 svoja člana, od kojih su 542 osobe sa hendikepom, uglavnom studenti sa hendikepom ali i srednjoškolci. Aktivno je oko 340 članova, u pogledu ostvarivanja podrške od ovog udruženja, a 31 član učestvuje u realizaciji aktivnosti.

Inače, zadovoljavanje opštih i specifičnih potreba se obezbeđuje preko gradskih servisa poput pomoći u kući za više od 2.500 korisnika (od čega su skoro deset odsto osobe sa invaliditetom), dnevnog boravka za 580 dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koji se realizuje u okviru 16 teritorijalno raspoređenih dnevnih boravaka, zatim organizovanog prevoza specijalizovanim kombi vozilima GSP-a, prava na besplatno korišćenje obeleženih parking mesta, subvencija u plaćanju komunalnih proizvoda, usluga i stanarine. Nove usluge su lični pratilac deteta, koju trenutno koristi 350 dece, i personalna asistencija, koju koristi 55 osobe i druge.

U prethodne dve godine, Centar za socijalno preduzetništvo (ustanova čiji je osnivač Grad Beograd) intenzivno je sprovodio projekte kroz koje su osobe sa invaliditetom dobijale adekvatno informatičko obrazovanje, te je u tom periodu zaposleno novih 40 osoba sa invaliditetom. Tokom 2017. godine, na konkursu za dodelu prostora po subvencionisanim uslovima nezaposlenim licima za otpočinjanje poslovanja, koji je raspisao Grad Beograd radi podrške samozapošljavanja, podržano je 14 preduzeća  čiji su osnivači osobe sa invaliditetom.

Takođe, formiranjem Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, Grad Beograd će obezbediti dodatne uslove za koordinirano i kontrolisano povezivanje aktivnosti svih relevantnih aktera u sistemu zaštite populacije osoba sa invaliditetom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 10°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana