Obeleženi „Dani slobode” kod spomen-česme Crkvenac u Mladenovcu Beoinfo

Objavljeno: 25.10.2021. 15:45 Izmenjeno: 25.10.2021. 15:45

U okviru manifestacije „Dani slobode”, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović prisustvovao je događaju „Odužujemo se saveznicima – scena Velika Britanija”, koja je priređena kod spomen česme Crkvenac u Mladenovcu

Mladenović je podsetio da se kroz „Dane slobode” obeležavaju datumi oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu. Istakao je značaj medicinske misije iz Škotske koja je na čelu sa doktorkom Elzi Inglis došle u Mladenovac i podigle bolnicu za srpske ranjenike u Prvom svetskom ratu

–Sa ovog mesta s ponos možemo da kažemo da su se naši preci borili na pravoj strani u oba svetska rata. Naš glavni grad je u prošlosti imao burnu istoriju, koja je protkana velikim stradanjima i izazovima. Jedno od takvih mesta je i spomen-česma Crkvenac – mesto stradanja gde su naši preci uspevali da se odupru bolesti, ranjavanju i smrti – ukazao je Mladenović.

On je istakao da srpski narod u toj borbi nije bio sam, već da je pobedu izvojevao uz pomoć saveznika.

–Na ovom mestu se uvek setimo doktorke Elzi Inglis i sjajnih medicinskih sestara koje su došle iz daleke Škotske da spasu naše čukundedove i pradedove i nama danas ostave slobodu. Nema reči duboke zahvalnosti sjajnim ženama koje su žrtvovale život da bi smo pobedili. Zato se na ovom mestu podsećamo njihovog velikog dela i ne smemo nikada da zaboravimo koliko je ta sloboda u kojoj danas živimo teško izvojevana – istakao je Mladenović.

Predsednik Opštine Mladenovac Vladan Glišić je dodao da spomen-česma Crkvenac simbolizuje stradanje i našu borbu sa saveznicima protiv zajedničkog neprijatelja.

–Dokrotrka Elzi Inglis sa medicinskih osobljem, koje je lečilo je srpske vojnike i civile od pegavog tifusa, po humanosti, dobročinstvu i čovekoljublju predstavljaju jednu od najsvetlijih tačaka 20. veka u Evropi – ukazao je Glišić.

U okviru događaja „Odužujemo se saveznicima – scena Velika Britanija”, Omladinsko pozorište Dadov je odigralo prigodnu predstavu. Događaju su prisustvovali predstavnici Vojske Srbije i učenici mladenovačkih osnovnih škola.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana