Obeležena stogodišnjica bitke na Kajmakčalanu Tanjug,Studio B

Objavljeno: 16.09.2016. 13:09 Izmenjeno: 17.09.2016. 10:50

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je na obeležavanju stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu da je Srbija iskreno opredeljena očuvanju i izgradnji mira.

 

Nikolić je na centralnoj svečanosti, u okviru Spomen kompleksa na istoimenom planinskom vrhu, kazao da se danas izgrađuju dobro odnosi sa svim zemljama sveta i da se sa Kajmakčlana šalje poruka da je sloboda naša trajna teznja.

„Pobedama se ponosimo, žrtve prinete na oltar slobode ne zaboravljamo, a sadašnjost i budućnost vidimo u prijateljstvu i saradnji i sa onim državama protiv kojih smo vojevali – nikad ne osvajajući tuđe, uvek braneći svoje“, istakao je Nikolić.

Kako je rekao, Srbija se danas uzdiže, napreduje i ne napuštajući svoje slobodarske ideje gradi dobre odnose sa svim zemljama sveta.

On je dodao da je Kajmakčalan već sto godina simbol kraja stradanja i početka konačne pobede.

„Stojimo zahvalni u ime stotinu generacija u Srbiji čije postojanje su naši preci izborili svojim životom. Stojimo duboko naklonjeni pred senama divjunaka“, podvukao je predsednik.

Nikolić je podsetio da je bitka na Kajmakčalanu dobila mitsku dimenziju i da se za nju mesecima vodila bitka srpske komande sa saveznicima i pre nego što je i počela na bojnom polju.

Srpska vojska je, dodao je, sačuvala svoje nacionalno svojstvo, sopstveni opstanak kao celine, autonomiju i dostojanstvo.

On je istakao da je Kajmakčalanska bitka koja se nedeljama odigravala, jedna od najznačajnijih koju je srpska vojska vodila u svojoj istoriji i jedna od presudnih u Prvom svetskom ratu.

Kazao je još i da je ta bitka bila najsurovija ofanziva čitavog solunskog vojnog pohoda i da završena srpskom pobedom sa veoma visokom cenom.

Na kravavom poprištu, kako je istakao, za 24 dana, od 30. avgusta do 23. septembra izgubili smo 4.438 ljudi.

Ipak, vest o slavi i junaštvu srpske vojske preplavila je slobodarski svet.

„Naročito divljenje posvećeno je proboju Drinske divizije koji je otpočeo na današnji dan pre sto godina i završio se konačnim pobedonosnim borbama 30. septembra“, rekao je Nikolić i dodao da je ta slavna divizija izgubila preko 3.800 ljudi.

Danas su ove povesne činjenice o slavi, blistavi doprinos Srbije svetskoj istoriji, pobeda koja nas uspravlja u ponosu i časti, zaključio je Nikolić.

Centralna svečnost odavanja počasti palim srskim ratnicima, kojoj su prisustvovali brojni građani, upriličena je u okviru Spomen kompleksa na istoimenom planinskom vrhu u Makedoniji.

Predsednik Nikolić će se upisati u spomen knjigu u kapeli Sv. Ilija, položiti venac na kosturnicu srpskih vojnika, a nakon pomena na Kajmakčalanu sastaće se u Bitolju sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim.

Nikolić je juče u okviru obeležavanja stogodišnjice Kajmakčalanske bitke položio venac i odao počast poginulim vojnicima koji su sahranjeni na savezničkom groblju „Zejtinlik“ u Solunu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana