Obeležena slava Nikolajevske crkve u Zemunu Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 22. 05. 2019. 16:48:03

Patrijarh srpski Irinej služio je povodom hramovne slave, Prenosa moštiju Svetog Nikolaja, svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi Svetog oca Nikolaja, arhiepiskopa mirlikijskog Čudotvorca, u Zemunu.

Mnogobrojni vernici u radosti praznika bili su sabrani u najstarijoj prestoničkoj crkvi, koja je podignuta 1745. godine na mestu starije drvene bogomolje, koja se pominje još 1573. godine.

Slavi su prisustvovali zamenik predsednika Gradske opštine Zemun Damir Kovačević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama dr Mileta Radojević, pomoćnik direktora ove institucije dr Marko Nikolić i predsednik Crkvene opštine Zemun Branislav Ivanović.

Nikolajevska crkva u Zemunu se nalazi u starom istorijskom jezgru Zemuna, građena je u baroknom stilu, kao jednobrodna građevina sa dvospratnim zvonikom. Unutrašnjost crkve krasi bogato izrezbareni ikonostas, sa ikonama koje je 1762. godine naslikao Dimitrije Bačević, jedan od najpoznatijih srpskih slikara iz druge polovine 18. veka. Crkva ima jednu od najbogatijih riznica starih kultnih predmeta, kao i zbirku ikona iz 18. i 19. veka. U crkvi se čuva čestica moštiju sv. apostola Andrije Prvozvanog.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 25°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana