Obeležena godišnjica od otmice u Štrpcima

Objavljeno: 27.02.2016. 08:25 Izmenjeno: 27.02.2016. 08:25

Nizom komemorativnih skupova u Prijepolju i Podgorici danas je obeležena 23. godišnjica od otmice 20 i ubistva 19 putniika iz voza na stanici Štrpci, dok je u Sarajevu godišnjica ovog zločina, koji su počinili pripadnici Vojske RS, obeležena u četvrtak.

Komemorativne skupove u Prijepolju su i ove godine odvojeno organizovali lokalna samouprava i Bošnjačko nacionalno veće zajedno sa Islamskom zajednicom u Srbiji, Bošnjačkom demokratskom zajednicom u Strankom demokratske akcije Sandžaka.

U Domu kulture, Islamska zajednica u Srbiji i BNV organizovali su tradicionalnu komemorativnu akademiju „Štrpci bez mezarja“, a prisustvovali su joj predstavnci političkih stranaka BDZ, SDA, LDP I PSS.

Iako je bio najavljen, skupu nije prisustvovao lider LDP-a Čedomir Jovanović, a njegov izaslanik je bio internacionalni sekretar te partije Miloš Kuzmanović, koji je pročitao Jovanovićevo pismo.

Na skupu su pročitani i zaključci Bošnjačkog nacionalnog veća, usvojeni juče na posebnoj sednici održanoj ovim povodom u Novom Pazaru.

Muftija Muamer Zukorić je poručio da nikada neće odustati od pravde i prava za žrtve u Štrpcima ali, kako je rekao, i svih ostali zločina.

„Njihovo pravo je da zločin bude osuđen i kažnjen. Ali suštinski problem jeste javno distanciranje od zločina. Na žalost, i 23 godine nakon zločina nema javnog distanciranja državnih organa“, rekao je Zukorlić i ponovio stav da je pravo tih žrtava da budu proglašene civilnim žrtvama rata, a njihovih porodica je pravo na reparaciju.

Nakon komemoracije i ove godine je upriličen mimohod od Doma kulture u Prijepolju do spomenika u Šarampovu, uz zaustavljanje ispred zgrade Opštine i zgrade Opštinskog suda kako bi skrenuli pažnju na sporost države u procesuiranju ovog zločina, javili su lokalni mediji.

Prethodno je u Opštini Prijepolje organizovan prijem za članove porodica ubijenih putnika sa teritorije te opštine, a kod Spomenika devetorici otetih i likvidiranih Bošnjaka, na obali Lima, održana je komemoracija na kojoj je govorio predsednik prijepoljske opštine Emir Hašimbegović.

Godišnjica od otmice u Štrpcima obeležna je i u Podgorici polaganjem venaca u Spomen parku na Pobrežju, dok je u Bijelom Polju okriveno spomen obeležje.

Spomen obeležje žrtvama u Bijelom Polju izvedeno je u vertikali visine 5,20 metara, pa njegova senka može postati osnova za sunčani sat, zbog čega je nazvano „Sat života“.

Za ovaj zločin do sada je pravosnažno osuđen samo Nebojša Ranisavljević. U sudskom postupku koji je protiv njega vođen pred Višim sudom u Bijelom Polju, utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade, koju je predvodio Milan Lukić, nasilno zaustavila voz u stanici Štrpci i iz istog izvela 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta, koje su vojnim kamionom odvezli u prostorije osnovne škole u mestu Prelovo kod Višegrada.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmladja nepunih 17 godina.

Godišnjica otmice u Štrpcima je u četvrtak obeležena na Trgu fra Grge Mrtića, ispred sarajevske katedrale Sra Isusova u organizaciji Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Oblačno

Nedelja
Kiša

Max: 15°C
Min: 11°C

Kiša

Vremenska prognoza za 5 dana