Obeležena godišnjica Majskog prevrata Studio B

Objavljeno: 11.06.2021. 12:13 Izmenjeno: 11.06.2021. 12:18

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl položili su cveće na prostoru između zgrade Predsedništva Srbije i Starog dvora, na mestu gde su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga, čime je obeležena godišnjica Majskog prevrata.

Mladenović je istakao da je 11. jun datum kada su odigrani mnogi događaji koji su uticali na razvoj i tok mnogih stvari u srpskoj istoriji.

– Sećajući se kralja Aleksandra Obrenovića, sećamo se poslednjeg vladara iz velike dinastije koja je oslobodila Srbiju, učinila je ponovo kraljevinom i stavila je na pijedestal i u porodicu evropskih naroda koji su bili uticajni u evropskim i svetskim odnosima. Dan kada su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga je datum koji mi u gradu Beogradu obeležavamo sećajući se tragično preminulog kralja i njegove supruge, ne zaboravljajući da sve ono što se desilo nije svetla tačka u našoj istoriji. Moramo je tako i posmatrati. Majski prevrat je doneo promenu dinastije i državne politike – rekao je Mladenović.

On je podsetio da su mnogi događaji koji su usledili posle 1903. godine uticali i na tokove u svetskoj istoriji.

– Kralj Aleksandar Obrenović je bio jedan mladi kralj čije su detinjstvo i mladost obeleženi burnim odnosima njegovih roditelja. Rano je postao kralj, puno je pozitivnih i dobrih stvari uradio za srpsku državu i sećajući se njega i njegove tragične smrti moramo uvek da napomenemo da su te dobre stvari i sada prisutne i važne za naš narod i našu zemlju – naveo je Mladenović.

On je istakao da su ovi događaji veoma bolni za sve nas, ali da bi trebalo da ih se sećamo kako nam se ne bi ponovili, jer smo, nažalost, i u novijoj istoriji imali primere da su oni koji su vodili našu zemlju tragično nastradali.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl istakao je da kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga nisu zaslužili sudbinu koja ih je zadesila 1903. godine, u noći 28/29. maja po starom, a 11. juna po novom kalendaru.

– Nalazimo se na mestu koje na neki način povezuje dve dinastije, tu su i dva dvora, od kojih su jedan napravili Obrenovići, drugi Karađorđevići i na ovakve dane važno je da se podsetimo onog što je bilo, ali i da poručimo da takvih podela više ne sme da bude. Svaka podela se tragično završava, a Srbija treba da se razvija na onim pozitivnim tekovinama koje su za nju učinile i jedna i druga slavna dinastija – istakao je Ivan Karl.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 1°C

Slab sneg

Nedelja
Oblačno

Max: 3°C
Min: 1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana