Obeležena 77. godišnjica Dana D u Normandiji Tanjug

Objavljeno: 06.06.2021. 14:08 Izmenjeno: 07.06.2021. 17:52

Drugu godinu zaredom izostaje velika ceremonija obeležavanja Dana D, odnosno 77. godišnjice kada su se savezničke snage iskrcale u francuskom regionu Normandija, sa ciljem da pomognu Evropi da se oslobodi od nacista

Foto:Tanjug (Jacob King/PA via AP)

Razlog za izostanak velikog skupa na koji svake godine dođe po nekoliko hiljada ljudi je pandemija kovid-19, koja je sprečila američke, britanske i veterane drugih savezničkih zemalja da dođu u Normandiju.

Ipak, obeležavanja je bilo – današnja komemoracija je počela malom ceremonijom na mostu Pegazus iznad kanala Kan, gde su u ranim jutarnjim časovima 6. juna 1944. godine jedrilice iskrcale 181 vojnika iz jedinica Oksfordšir i Bakingemšir, preneo je Gardijan.

U iskrcavanju je učestvovalo oko 150.000 vojnika, među kojima je bilo vojnika iz SAD, Kanade i Velike Britanije.

Saveznička operacija u Normandiji, koja se zvala Overlord, najveća je akcija iskrcavanja u pomorskoj ratnoj istoriji.

Više od 80.000 Britanaca, Amerikanaca, Kanađana i vojnika Komonvelta, su se iskrcali na pet normandijskih plaža, dok je još 24.300 vojnika pod britanskom komandom stiglo vazdušnim putem.

U akciji je ubijeno, ranjeno ili nestalo 4.300 vojnika savezničkih vojnika.

Osvajanje dva lokalna mosta su igrala ključnu ulogu u sprečavanju kontranapada nemačkih nacista nakon invazije saveznika na obalu.

Bitka za Normandiju je trajala još dva meseca, a okončala se zatvaranjem Falezskog džepa 24. avgusta, oslobađanjem Pariza 25. avgusta, i na kraju nemačkim povlačenjem preko reke Sene 30. avgusta 1944, čime je saveznicima bio otvoren put ka Nemačkoj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 10°C
Min: 2°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana