Obeležena 210. godišnjica Boja na Mišaru Beta

Objavljeno: 13.08.2016. 11:24 Izmenjeno: 13.08.2016. 11:25

Boj na Mišaru odigrao se 13. avgusta 1806. godine i predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda u istoriji Srbije. Bitku su izvojevali srpski ustanici predvođeni voždom Karađorđem.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas, na obeležavanju 210. godišnjice Boja na Mišaru, da Srbija nikada nije birala svoje bitke i ratove.

„Srbija nije nikada birala svoje ratove, ni svoje bitke, nije ih birala ni 1990-ih godina. Ako pitate Srbina uvek će se pre okrenuti plugu, nego pušci. Kod nas svaka generacija dobije pitanje da li si spreman da napustiš zemlju, da se odrekneš pisma, jezika i vere, da li si spreman da se povinuješ zakonu jačeg. Do sada nijedna generacija nije dala pogrešan odgovor, ni na Mišaru, ni na Košarama“, rekao je Vulin.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da Srbija nove mišarske rovove mora kopati za stolovima, u pregovorima.

„Slavimo pobedu, hrabrost, ali i našu umešnost. Nakon svih godina treba da se zapitamo da li smo pobedili i da li možemo ponovo pobediti. Mi u Šapcu mislimo da jesmo i možemo, mišarski šanac treba da se kopa za nekim stolom i mislim da smo za to sposobni i spremni“, rekao je Zelenović.

Obeležavanju 210 godina Boja na Mišaru prisustvovali su i vence položili na spomenik predstavnici ministarstva za rad, lokalne samouprave, princ Aleksandar Karadjordjević, pripadnici Vojske Srbije, udruženja gradjana koja neguju sećanje na oslobodilačke ratove, vojni predstavnici Rusije, Grčke, Francuske, Gvineje, predstavnici SAD, Palestine i Tunisa.

Ceremonija obeležavanja godišnjice bitke počela je parastosom koji je služio episkop šabački Lavrentije sa sveštenstvom te eparhije, a usledio je kulturno umetnički program.

Boj na Mišaru odigrao se 13. avgusta 1806. godine i predstavljao je jednu od najznačajnijih pobeda u istoriji Srbije. Bitku su izvojevali srpski ustanici predvodjeni voždom Karadjordjem. U njoj je učestvovalo 40.000 turskih vojnika i 7.000 srpskih ustanika.

Prema istorijskim podacima srpska vojska dobila je bitku zahvaljujući strategiji koju je Karadjordje naučio od Austrijanaca i prvi put primenio na Balkanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 1°C

Pretežno oblačno

Utorak
Jak vetar

Max: 6°C
Min: 1°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana