Obeležena 21. godišnjica bitke na Paštriku Tanjug

Objavljeno: 26.05.2020. 15:03 Izmenjeno: 27.05.2020. 13:17

Ministar odbrane Aleksandar Vulin položio je  venac kod Spomen-česme stradalima u ratovima 1990. do 1999. godine, u Leskovcu povodom obeležavanja 21. godišnjice bitke na Paštriku.

TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA / an

Vence su položili i pripadnici ratne komande 549. motorizovane brigade, učesnici bitke i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Ministar Vulin, nakon ceremonije polaganja venaca, podsetio je da su pre 21 godinu, Vojska Jugoslavije i njena herojska 549. brigada, zaustavili i odbili NATO agresora, nedozvolivši mu pritom da kopnenim putem uđe na našu teritoriju.

„Pre 21 godinu, odigrala se zločinačka NATO agresija, za koju niko nije odgovarao i za koju, kako izgleda, svet se pravi da niko i ne treba da odgovara. Srbija, 21 godinu ne prestaje da podseća, a 21 godinu čitav svet pokušava da se pravi kao da se NATO agresija nikada nije desila, kao da nije bilo zločina, kao da nije bilo suverene zemlje, kao da nije bilo komadanja teritorije Srbije. Pre 21 godinu, 549. brigada je pokazala zašto je herojska i zašto je deo herojskog naroda, a 21 godinu kasnije, mi ne smemo da dozvolimo da se zaboravi“, naglasio je ministar Vulin.

Ako mi zaboravimo, dodao je ministar odbrane, i ako Srbija prestane da traži pravdu, i da se seća, to će se ponoviti, možda nekom drugom, malom i slobodnom narodu.

„Kao što za 549. brigadu, kao što za naš narod, kao što za sve nas, pre 21 godinu predaja nije bila opcija, tako i zaborav danas nije opcija“, zaključio je ministar Vulin.

Ratni komandant 549. motorizovane brigade general u penziji Božidar Delić istakao je da su borbena dejstva na Paštriku najteže borbe koje su vođene tokom agresije 1999. godine.

Govoreći o značaju bitke na Paštriku i sećanju na njene heroje, učesnika te bitke general u penziji Stojan Konjikovac rekao je da učesnici borbenih dejstava treba da budu poštovani i uvaženi, kako bi dali primer mladim generacijama.

„Svedoci smo da se dugo nije pričalo o ovim borbama na Košarama i Paštriku. Poslednjih godina se o tome priča, snimaju se filmovi, podižu spomenici. Treba nastaviti s tom praksom i uvažiti sve, posebno borce koji imaju zdravstvenih i materijalnih problema“, istakao je Konjikovac.

Poručio je da su najveći heroji mladi vojnici, rezervisti, dobrovoljci koji su, dodao je, podneli teret ovih borbi.

Gradonačelnik Leskovca rekao je da je podizanje spomenika posvećenog palim borcima u sukobima i u NATO agresiji od 1990. do 1999. godine večni podsetnik na njihovu hrabrost, posvećenost, ali i ljubav prema zemlji.

„Naša je obaveza da sačuvamo uspomenu na njih, njihovu žrtvu i žrtvu njihovih najbližih. Podigli smo spomenik kako bismo bar malo odužili naš večni dug prema njima, da budemo odvažni pred istorijom, precima i budućim pokolenjima“, rekao je Cvetanović.

Vojska Jugoslavije je na Paštriku branila teritoriju SRJ od kopnene ofanzive koju su iz pravca Republike Albanije ka Kosovu i Metohiji pokušali da izvedu teroristi OVK u saradnji sa Vojskom Albanije, potpomognuti intenzivnim bombardovanjem od strane NATO avijacije.

U borbama na Paštriku poginulo je 26 pripadnika Vojske Jugoslavije.

Za izuzetne rezultate u suprotstavljanju agresoru i za pokazano besprekorno herojstvo u ratu, 549. motorizovana brigada je odlikovana Ordenom Narodnog heroja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 29°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana