Obelezen Svetski dan borbe protiv multiple skleroze tanjug

Objavljeno: 26.05.2022. 14:24 Izmenjeno: 26.05.2022. 14:24

Trenutno, o trošku RFZO je odobrena interferonska terapija, odnosno terapija klasičnim lekovima za oko 2.200 pacijenata.

foto tanjug

 

Multipla skleroza je podmukla bolest i od nje u Srbiji boluje više od 9.000 ljudi, a kako vežbanje pozitivno utiče na njihovo stanje, ovogodišnji Svetski dan borbe protiv tog oboljenja obeležen je upravo uz sportske aktivnosti pod sloganom „U istom timu“.

Više od 50 pacijenata, članova Društva multipe skleroze Srbije, zajedno sa lekarima, odbojkašicama i odbojkašima iz škole odbojke DIF, odigrali su revijalnu odbojkašku utakmicu na terenima na „Adi Ciganliji“, u prisustvu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić, Željka Popadića iz RFZO-a, kao i glumaca i proslavljenih odbojkaša.

Miltipla skleroza se najčešće javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom dobu, dok je tok bolesti nepredvidiv, a podaci pokazuju da žene oboljevaju dva puta češće nego muškarci.

Položaj osoba obolelih od multiple skleroze u Srbiji značajno je poboljšan u poslednjih nekoliko godina, rekla je za Tanjug predsednica društva MS Srbije Jasmina Brajković.

„To se najpre odnosi na mogućnost lečenja, a pored toga što je broj osoba koji se leči o trošku zdravstvenog osiguranja utrostručen, u Srbiji su sada dostupne čitave palete terapijskih opcija, kao i u razvijenim zemljama Evrope“, istakla je Brajković.

Međutim, kako dodaje, kvalitet života obolele osobe ne zavisi samo od farmakoloških faktora, već je veoma i važan stil života.

„Fizička aktivnost i socijalna interakcija dve su esencijalne komponente kvaliteta života i zato svetski dan obeležavamo kroz fizičku aktivnost“, rekla je Brajković.

Vežbanje može biti korisno za ljude sa multipla sklerozom, kada je u pitanju kontrola simptoma, vraćanje funkcije, optimizacija kvaliteta života, unapređenje opšteg zdravstvenog stanja i lakše obavljanje svakodnevnih aktivnosti, međutim, pacijenti se obično ne bave fizičkom aktivnošću, objašnjavaju iz Društva.

„Mnogi ljudi sa multipla sklerozom sumnjaju u svoju sposobnost da budu fizički aktivni, neki od mogućih razloga njihove neaktivnosti su umor, smanjena pokretljivost, depresija, strah od obavljanja aktivnosti koje ne mogu raditi tako lako ili dobro kao ranije, kao i nedostatak pristupa odgovarajućim resursima“, objasnila je za Tanjug Vesna Savić iz tog udruženja.

Neurolog Instituta za neurologiju KCS dr Jelena Drulović pojašnjava da nove terapije usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja i značajno poboljšavaju kvalitet života obolelih, što je važno, jer MS tokom vremena ima tendenciju akumulacije onesposobljenosti, pa se pacijenti godinama bore sa različitim problemima.

„Simptomi koji se javljaju kod povezanih bolesti mogu da se pojave zbog slabe aktivnosti organizma i dovode do pogoršanja zdravlja i kvaliteta života. Dokazano je da vežbanje olakšava simptome i funkcionalne deficite, kao i da pozitivno utiče na hodanje, mišiće i aerobnu kondiciju obolelih“, naglasila je dr Drulović.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, prof. dr Darija Kisić istakla je da je Svetski dan borbe protiv multiple skleroze još jedna prilika da se ukaže da su pacijenti i država zajedno u borbi protiv te bolesti, kao što slogan ovogodišnjeg obeležavanja i poručuje.

„Naša i vaša svakodnevna zalaganja za jednaka prava svih građana i život bez barijera biće nastavljena i u narednom periodu, u cilju obezbeđivanja boljeg kvaliteta života osoba obolelih od MS. Ministarstvo kontinuirano podržava rad saveza i udruženja, a ove godine smo za rad 33 saveza sa oko 500 lokalnih udruženja u Srbiji opredelili 250 miliona dinara, dodatnih 180 miliona dinara za obezbeđivanje adekvatnih uslova za rad“, poručila je Kisić.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je 2020. godine uspeo da obezbedi čak sedam inovativnih lekova za lečenje multiple skleroze, dok je ove godine, pacijentima, odmah nakon njegovog registrovanja u EU, obezbeđen i osmi inovativni lek namenjen lečenju sekundarno-progresivne multiple skleroze, najtežeg oblika te bolesti, istakao je zamenik direktora Sektora za lekove i farmakoekonomiju u RFZO dr Željko Popadić.

„Terapija novim inovativnim lekovima odobrena je za oko 1.150 pacijenata, broj koji se od uvođenja inovativnih lekova, kontinuirano povećava“, rekao je Popadić.

Dodao je da je, trenutno, o trošku RFZO odobrena interferonska terapija, odnosno terapija klasičnim lekovima za oko 2.200 pacijenata.

„Zahvaljujući svim navedenim aktivnostima u protekle tri godine, i što je još važnije, zahvaljujući neprestanom osluškivanju potreba pacijenata, RFZO je omogućio dostupnost svih najsavremenijih lekova obolelima“, pojasnio je dr Popadić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana