Obeležen Međunarodni dan zaštite životne sredine Beoinfo

Objavljeno: 05.06.2020. 16:56 Izmenjeno: 05.06.2020. 17:00

Međunarodni dan zaštite životne sredine obeležen je na Kalemegdanu uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda.

Resorna sekretarka Ivana Vilotijević istakla je da su građanima danas predstavljena dva projekta Evropske unije u kojima učestvuje Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

– Reč je o projektu Upravljanje i korišćenje urbanih šuma kao prirodnog nasleđa u gradovima dunavskog regiona – URBFORDAN i projektu TeRRIFICA. Prvi je vezan za gradove u slivu reke Dunav i uređenje zaštićenih prirodnih dobara – navela je Vilotijevićeva i ukazala da je Beograd jedini grad van EU koji učestvuje u tom projektu.

Na tom projektu, kako je istakla, okupljeni smo oko zajedničke ideje, promocije i unapređenja stanja urbanih šuma.

– Sekretarijat će ovaj projekat iskoristiti za unapređenje upravljanja zaštićenim prirodnim dobrom – urbane šume na Avali. To se odnosi na očuvanje postojećeg biodiverziteta koji je neophodan za postojanje jednog prirodnog dobra, kao i priliku da se to prirodno dobro približi građanima. Popularizacija korišćenja urbanih šuma realizuje se promocijom pešačkog, biciklističkog i ekološki prihvatljivog javnog gradskog sabraćaja u široj zoni oko Avale, što će doprineti boljoj pristupačnosti i povezanosti centralnih gradskih prostora sa prigradskim – navela je Vilotijevićeva.

Realizacijom istog projekta, prirodno dobro na Avali proširiće se u delu Šuplja stena i ka jezeru Trešnja, što je, prema njenim rečima, najbitniji segment ovog projekta.

Transformacija zaštićenog područja Avale u prostor urbane šume ima višestruki značaj za budući razvoj grada Beograda, pozitivan uticaj na klimatske promene i uopšte na zaštitu životne sredine u Beogradu, istakli su učesnici skupa.

Predstavljen je i projekat TeRRIFICA (Territorial RRI Fostering Innovative Climate Action), koji se istovremeno odvija u šest evropskih gradova, uključujući i region, sa fokusom na klimatske promene na lokalnom nivou.

Centar za promociju nauke realizuje projekat uz podršku Grada Beograda i Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Oblačno

Sreda
Moguća kiša

Max: 20°C
Min: 16°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana