Obeležen Međunarodni dan SOS Dečjih sela Tanjug

Objavljeno: 25.06.2019. 18:07 Izmenjeno: 25.06.2019. 18:07

Problem dece bez roditeljskog staranja, koja kada napune 18 godina nemaju obezbeđen krov nad glavom, ni posao, mora biti rešen, rekao je ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Zoran Ðorđević, na  konferenciji povodom Međunarodnog dana SOS Dečjih sela.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bb

Ðorđević je rekao da resorno ministarstvo, ali i svaki pojedinac, treba da se bavi ovim problemom, kako deca nikada ne bi osetila da su odbačena od društva.

On je naveo da su SOS Dečje selo u Srbiji i Centar „Jaki i mladi“ dobar primer na koji način treba da se ophodimo prema mladima, jer, kako kaže, pravo na detinjstvo, odrastanje i mladost imaju sva deca.

Ministar Ðorđević je najavio unapređenje položaja hranitelja, usvajanje zakona o dečjem Ombudsmanu, kao i dopunu zakona o socijalnoj zaštiti.

„U planu je i formiranje koordinacionog tela za migracije, koje treba da brine o našoj deci i mladima kako ne bi napuštali našu zemlju i kako bi ostali ovde“, rekao je Ðorđević.

Ministar je najavio i sastanak sa nevladinim organizacijama na kom će biti izneti svi predlozi i razmotrene ideje kako bi se što pre rešio problem zbrinjavanja dece bez staranja kada postanu punoletna.

Predsednica upravnog odbora SOS Dečjeg sela Srbija, Nevena Čalovska, rekla je da ovo udruženje deo međunarodne organizacije koja postoji 70 godina i pomaže oko 1,2 miliona ljudi u 135 zemalja.

U Srbiji ova organizacija postoji već 15 godina i radi na unapređenju kvaliteta života dece i mladih bez roditeljskog staranja, kaže Čalovska i dodaje da je u protekle tri godine u okviru karijernog Centra „Jaki mladi“ zbrinuto više od 350 mladih.

Na danas održanoj konferenciji predstavljen je i novi projekat pod nazivom „Mladi mogu“, koji ima za cilj pružanje podrške mladima koji su odrasli bez roditelja u procesu povezivanja sa tržištem rada i zapošljavanjem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana