Obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starima Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 15.06.2021. 11:58 Izmenjeno: 15.06.2021. 14:09

Cilj kampanje je podizanje svesti javnosti o prisutnosti nasilja nad starim licima.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević  prisustvovala je na Trgu republike manifestacija povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima koji se obeležava 15. juna.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu uz podršku  Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu i Crvenog krsta Beograd sprovodi ovu kampanju pod nazivom „Osvetli problem – Stop nasilju nad starijim osobama“.

–Promotivnim aktivnostima koje ćemo sprovoditi nastojimo da  edukujemo starije sugrađane da prepoznaju nasilje, kategorišu ga, ali i da ih ohrabrimo da isto prijave.Takođe, želimo da uključimo širu društvenu zajednicu i podignemo nivo informisanosti kako bi i one osobe koje nisu žrtve nasilja mogle da ga prijave i time pomognu onima koji su zlostavljani. Cilj nam je da podignemo svest i na taj način ukažemo na potrebu zaštite starijih osoba. Oni su tu za nas bili ceo život, naš zadatak je da sada mi budemo uz njih i zaštitimo ih od fizičkog i verbalnog zlostavljanja, od zanemarivanja i finansijskog iskorišćavanja – rekla je Stanisavljević.

Ona je dodala da je prema evidenciji Centra za socijalni rad u 2020. godini, broj prijava nasilja nad starijima je bio 1.065 od čega su 65 odsto su žene.

– Ako gledamo ukupan broj nasilja u toku prošle godine prosek je osam odsto. Prema istraživanju Crvenog krsta Srbije prosek za Srbiji je 19 posto. Akciju smo pokrenili sa Crvenim Krstom grada Beograda i Gradskim centrom za socijalni rad  Beograda jer želimo da osvetlimo ovaj problem. O nasilju nad starijim licima se ne govori često u javnosti i želimo da skrenemo pažnju da je ovo jedno od najbesramnijih oblika nasilja jer se čini nad osobama koje su stare, nepokretne, nemoćne i koje ne znaju kako i kome da se obrate za pomoć. Iz tog razloga smo pokrenuli ovu kampaniju koja neće biti samo danas nego će u toku cele godini raditi nastavak ove i drugih kampanija kako bismo pokazali nultu tolernaciju na sve oblike nasilja – rekla je Stanisavljević.

Ona je istakla da su u brošuri i u promotivnom spotu koji je snimio Crveni krst Grada Beograda objašnjeni različiti oblici nasilja.

–Najevidentiji oblik nasilja jeste fizičko ali može biti psihičko i finansijsko koje je kod nas sve učestalije. Finansijsko nasilje podrazumeva da kada starije osobe ovlastile nekoga da umesto njih podiže novac, dešava se da ovlašćeno lice to zloubotrebljava i ne donese im novac. Iz tog razloga smo stavili kako da se prepoznaju i razlikuju ovi oblici nasilja, kome i kako se mogu obratiti za pomoć i kakve vrste pomoći možete imati – kazala je sekretarka.

Ona je naglasila da će se ove godine pokrenuti dodatni preventivni program kako da se osnaže ljudi da prepoznaju nasilje a posebno stariji osobe.

–Centar za socijalni rad je prošle godine pokrenuo prvi program na temu osnaživanja žena i kako da prepoznaju nasilje. Ove godine smo pokrenuli program namenjen adolescentima, između 15 i 19 godine, kako da se bore protiv vršnjačkog i drugih oblika nasilja. Sada ćemo pokrenuti i program koji će se ticati pomoći starijim soobama – rekla je Stanisavljević.

Direktorka Centra za socijalni rad Beograd Zorica Pavlović istakla je da je ovaj centar radi 24 sata i da se svaki građanin može javiti anonimno ukoliko ima bilo kakvu sumnju ili saznanje o postojanju nasilja.

–S obzirom da je prijava anonimna nema razloga da bilo ko ne prijavi nasilje. Poruka koju hoćemo da pošaljemo jeste da nasilje treba prijaviti i da svi treba da imamo nultu toleranciju prema nasilju. Takođe, kao predstavnik centra za socijalni rad želimo da uputim poruku zdravstvenim institucijama i policiji da nam pruže podršku – rekla je Pavlović.

Predstavnik Crvenog krsta Beograda Vesna Libek istakla je da Crveni krst sa svojom mrežom volontera ima važnu ulogu u svemu.

–Sa Sekretarijtaom za sicjalnu zaštitu i gradskim centrom za socijalni rad doprinećemo ne samo tome da s eprijavi nasilje nego i prevenciji nasilja – rekla je Libek.

 

Radojičić: Grad Beograd nastavlja da organizuje besplatne društvene aktivnosti za najstarije sugrađane

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je ukazao na značaj brige o potrebama starijih sugrađana i zahvalio im na odgovornom ponašanju koje su pokazali u prethodnom periodu pandemije.

– Petnaesti jun je dan na koji svi treba da se posebno osvrnemo i ukažemo na značaj brige o potrebama najstarijih sugrađana. Samo zahvaljujući njima, mi dobijamo značajna životna znanja i lekcije bazirane na iskustvu i time oni čine značajan deo identiteta našeg grada. Važno je da odgovorno brinemo o najstarijim sugrađanima. Time iskazujemo duboku zahvalnost za njihov dugogodišnji doprinos gradu – izjavio je gradonačelnik Radojičić.

Grad Beograd realizacijom različitih aktivnosti nastoji da poboljša kvalitet života starijih sugrađana. Otvaranje novih klubova za starije građane, održavanje postojećih klubova, organizovanje raznih besplatnih obuka i radionica, organizovanje izleta, služba „Pomoć u kući” samo su neke od realizovanih aktivnosti koje Grad sprovodi za svoje starije sugrađane.

– Sve ove aktivnosti su od velikog značaja za naše sugrađane, jer zahvaljujući njima, oni uspevaju da održe postojeće socijalne interakcije, ali i da uspostavljaju nove. Često se starija lica osećaju usamljeno, zaboravljeno, pa Grad Beograd baš iz tih razloga ovim aktivnostima nastoji da stvori i održi osećaj pripadnosti i zajedništva, a to svakako pozitivno utiče i na njihovo zdravstveno stanje. Posle 15 meseci pauze, u Beogradu su sada ponovo otvoreni svi klubovi za naše najstarije sugrađane – dodao je gradonačelnik Beograda.

U Beogradu trenutno postoji 31 klub za starije sugrađane, a tokom 2020. godine otvorena su tri potpuno nova kluba za starije u naselju Železnik, GO Čukarica, u naselju Mrijevo, GO Zvezdara, kao i u naselju Banjica na terotoriji GO Voždovac, dok je u poslednjih sedam godina otvoreno čak 12 novih.  Shodno iskazanim potrebama naših starijih sugrađana, u narednom periodu u planu su renoviranje i adaptacija klubova na teritoriji opština Sopot i Grocka, kao i na Petlovom brdu u opštini Rakovica.

Grad Beograd je organizovao i službu „Pomoć u kući” koja funkcioniše u okviru Gerontološkog centra Beograd. Ovu službu čini 620 gerontodomaćica koje neposredno pružaju usluge pomoći starim i iznemoglim licima. Ovaj program se realizuje za gotovo 2.500 korisnika.

Tokom trajanja pandemije, Grad Beograd je za svoje najstarije sugrađane, starijima od 65 godina, pri gradskim opštinama formirao kol-centre i volonterske servise, čiji volonteri su im tokom zabrane kretanja dostavljali na kućnu adresu potrebne lekove i namirnice. Ovaj servis je puno doprineo i uspešnoj realizaciji imunizacije starijih, koji su preko kol-centra mogli da podnesu prijavu za imunizaciju protiv virusa korona, kao i preko portala e-Uprave, a za one kojima je to bilo potrebno, obezbeđen je prevoz na zakazani termin za imunizaciju – istakao je Radojičić.

On je zahvalio najstarijim sugrađanima, jer su oni, kako je rekao, poslali primer svima nama kako se odgovorno treba ponašati u kriznim situacijama.

– Drago mi je što se nakon perioda izolacije i samoće naši najstariji sugrađani ponovo vraćaju normalnim društvenim aktivnostima. Podsetio bih da stopa vakcinacije populacije starije od 65 godina u Beogradu iznosi skoro 81 odsto. Vodeći računa o sopstvenom zdravlju, oni su se brinuli i o zdravlju svih nas i hvala im na tome – zaključio je Radojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana