Obeležen Dan VOA

Objavljeno: 03.03.2016. 20:01 Izmenjeno: 03.03.2016. 20:01

Vojnoobaveštajana agencija (VOA), povodom svog dana, 5. marta, organizovala je večeras svečanost, na kojoj je direktor Agencije, brigadni general Slavoljub Dabić, poručio je da je VOA radom doprinela stabilnosti sistema odbrane i bezbednosti Srbije.

Na svečanosti u zgradi starog Generalštaba, Dabić je poručio da će VOA i u narednom periodu, u skladu sa ekonomskim mogućnostiam, boljom organizacijom i osposobljavanjem postojećih kadrova, podići nivo operativnih i funkcionalnih sposobnosti da bi još efikasnije odgovorila novim izazovima.

Prema njegovim rečima, VOA i njeni pripadnici će i u budućnosti nastaviti da budu prva linija odbrane Srbije.

„Naš cilj je jasan – moderna i snažna obaveštajna funkcija u sistemu odbrane Srbije, a vrhunski prioritet očuvanje bezbednosti Srbije“, podvukao je direktor VOA.

On je istakao da je Agencija, kao nosilac obavestajne funkcije u sistemu odbrane, sačuvala osnovni „kapital“, a to su pre svega ljudi sa integritetom, znanjem, iskustvom, timskim duhom i željom da uvek budu korak ispred događaja.

„Ponosan sam na činjenicu da VOA i njeni pripadici odgovorno i u skladu sa zakonom na profesionalan način štite nacionalne interese Srbije“, kazao je Dabić.

Prema njegovim rečima, pripadnici VOA svakodnevno, u cilju pružanja podrške državnom i vojnom rukovodstvu, marljivo rade na prikupljanju obaveštajnih saznanja o rizicima i pretnjama iz inostranstva usmerenim protiv naše zemlje.

Agencija, dodao je on, kontunuirano prati i izveštava o krizama i regionima gde su angažovani ili se planira angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijma, pružajući time obaveštajnu podršku pri realizaciji mirovnih misija.

„Naši izaslanici odbrane u 22 države na dostojanstven način predstavljaju Ministarstvo i Vojsku kao kredibilne i pouzdane partnere“, naglasio je Dabić.

Ove godine po prvi put se 5. marta obeležava Dan Vojnoobavestajne agencije u znak sećanja na 1884. godinu, kada je formiran Spoljni odsek u okviru Operativnog odeljenja glavnog Generalštaba, čime je po prvi put u modernoj srpskoj državi institucionalno zaokružena vojnoobaveštajna delatnost.

Svečanom prijemu prisustvovali su ministar odbrane Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, predstavnici MO i VS, ličnosti javnog i kulturnog života.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana