Obeležen Dan Univerziteta odbrane studio b

Objavljeno: 24.02.2023. 16:33 Izmenjeno: 24.02.2023. 16:34

Univerzitet odbrane osnovan je na današnji dan 2011. godine.

foto mod

 

Dan Univerziteta odbrane obeležen je u Domu Garde na Topčideru.

Svečanosti su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić.

Na današnjoj svečanosti uručena je Plaketa Univerziteta odbrane generalu Mojsiloviću u znak zahvalnosti za saradnju, doprinos razvoju vojnog obrazovanja i podršku u realizaciji nastavnog procesa na Univerzitetu odbrane. Plaketu generalu Mojsiloviću uručio je prorektor Univerziteta odbrane pukovnik prof. dr Boban Đorović.

Obraćajući se prisutnima, pukovnik Đorović istakao je da je prethodnih 12 godina Univerzitet odbrane nastojao da obezbedi kvalitet studijskih programa, nastavno-obrazovne literature i naučnog rada.

– Nastojao je da podstakne nastavnike da istraju na putu ličnog usavršavanja i nastavno-naučnog rada, da se pokaže i dokaže u akademskom svetu, nezaboravljajući da istovremeno, i to prvenstveno, pripada sistemu odbrane, naglasio je prorektor Univerziteta odbrane i dodao da je Univerzitet na dodiru dva sistema – sistema odbrane i sistema visokog obrazovanja u Srbiji, ostvario značajne rezultate.

– Pred Univerzitetom odbrane je značajan zadatak – da radi podizanja kvaliteta privuče i u svoje okrilje primi veći broj mladih nastavnika i saradnika, istraživača i naročito kadeta. Univerzitet odbrane će nastojati da u narednim danima i mesecima poveća brojnost svojih pripadnika, poručio je pukovnik Đorović.

Na današnjoj svečanosti uručena je povelja o dodeljenom zvanju „Profesor emeritus“ istaknutom naučniku iz oblasti transfuziologije i hemobiologije akademiku Beli Balintu. Povelju akademiku Balintu uručio je pukovnik Đorović.

Takođe, uručene su i diplome onima koji su stekli zvanje doktora nauka na Univerzitetu odbrane. Diplome doktorima nauka uručili su pukovnik Đorović, načelnik Vojne akademije pukovnik prof. dr Srđan Blagojević i dekan Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije prof. dr Sonja Marjanović.

Prisutnima se obratio i kadet prorektor Univerziteta odbrane Lazar Milić koji je istakao da je odgovorno i dostojanstveno nositi uniformu i dodao da je ljubav prema rodnoj zemlji ta koja ih vodi da „iskreno i časno“ prebrode sve prepreke i teškoće i podnesu žrtve koje zahteva vojnički poziv.

– I mi danas što više dajemo otadžbini i svom narodu to smo u srcu mlađi i u trajanju večniji. A srce, bezuslovno, baš kako i treba, oseća i voli svoju otadžbinu, večito težeći savršenstvu, gradeći rodoljubivu i jedinstvenu Srbiju, poručio je kadet Milić.

Na svečanosti su uručene i zahvalnice Univerziteta odbrane za saradnju Sektoru za budžet i finansije Ministarstva odbrane, Nacionalnom telu za akreditaciju i obezbeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, nastavnicima kojima je prestao radni odnos u protekloj godini i najboljim kadetima.

Univerzitet odbrane osnovan je na današnji dan 2011. godine. Predstavlja samostalnu visokoškolsku ustanovu koja obavlja delatnost visokog obrazovanja kroz akademske studije prvog, drugog i trećeg stepena iz više naučnih oblasti u okviru obrazovno-naučnih polja društveno-humanističkih, tehničko-tehnoloških i medicinskih nauka.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević uputio je, povodom 24. februara – Dana Univerziteta odbrane – čestitku u kojoj se kaže: „Svim pripadnicima Univerziteta odbrane čestitam 24. februar – Dan Univerziteta odbrane. Uspešnim ispunjavanjem postavljenih zadataka, rezultatima postignutim u nastavnom procesu i naučnoistraživačkom radu, u proteklom periodu uspeli ste da u velikoj meri date doprinos razvoju obrazovnog sistema u okviru Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ali i čitave države. Punih 12 godina držite nivo renomirane obrazovne institucije koja pruža širok spektar oblasti za sticanje ne samo srednjoškolskih i akademskih zvanja, već i stručnog usavršavanja. Čestitam vam praznik, uz želju za puno uspeha u daljem radu.“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana