Obeležen Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina

Objavljeno: 08.05.2016. 15:52 Izmenjeno: 08.05.2016. 17:51

Polaganjem venaca na grobnom polju „Topole“ u Donjoj Gradini obeležen je Dan sećanja na žrtave ustaškog zločina u jasenovačkim logorima.

Vence je položila 21 delegacija – predsednici Srbije i Republike Srpske, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, zatim predstavnici dve vlade, preživeli logoraši, boračka udruženja, kao i ambasadori, među kojima i predstavnici Izraela i Nemačke.

Donja Gradina bila je deo ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, a na osnovu prvih eshumacija koje je uradila državna komisija Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio i centar Simon Vizental, zaključeno je da je u jasenovačkim logorima nestalo 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti.

Međutim, u memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji danas pripada Republici Hrvatskoj, navode se kao žrtve samo oni koji su identifikovani, odnosno 83.145 ubijenih.

Među stradalima za 1.337 dana postojanja logora Jasenovac bilo je više od 20.000 dece.

Nakon polaganja venaca žrtvama ustaških zločina parastos je služen na grobnom polju Hrastovi, a parastos je služen na srpskom, jevrejskom i romskom jeziku, jer su osim Srba u velikom broju u Jasenovcu stradali i Jevreji i Romi.

Obeležavanju dana sećanja prisustvala je i premijerka RS Željka Cvijanović, kao i ministar Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Prisustvovali su i ministri u Vladi RS i delegacija Parlamenta RS, kao i predsednik Jevrejske opštine Banjaluka Arie Livne, gradonačelnik izraelskog grada Modina Haim Bivas sa delegacijom iz Izraela i direktor Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“ Đorde Mikeš.

Nikolić: Žrtve ne smemo zaboraviti, a ljudski je oprostiti

Dodik: Sloboda za Srba je uvek vezana za državu

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana