Obeležavanje Dana sećanja na žrtve Holokausta Tanjug, Studio B

Objavljeno: 22.04.2017. 13:43 Izmenjeno: 23.04.2017. 08:08

U kompleksu nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište na Novom Beogradu obeležen je Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.Vulin:Dopustili smo da se izmešaju žrtve i dželati

Ceremonija polaganja venaca i odavanja počasti biće održana je kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Ceremoniji su  prisustvovali  i preživeli zatočenici logora smrti, članovi porodica postradalih, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, Saveta romske nacionalne manjine, diplomatskog kora, udruženja i građani.

Vulin:Dopustili smo da se izmešaju žrtve i dželati

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležen je danas polaganjem venaca i odavanjem počasti kod Spomenika žrtvama u okviru kompleksa logora Staro sajmište na Novom Beogradu.

Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad Aleksandar Vulin koji je poručio da su prošle samo 72 godine od juriša logoraša željnih slobode, a da smo već zaboravili ko je žrtva, a ko dželat, dopustili da im se likovi izmešaju, počeli da tražimo opravdanje i govorimo da su svi oni žrtve rata.

„Nisu. I svako je svojim životom zaslužio mesto u istoriji i sećanju i nemojmo mrtve da ih mirimo, jer su oni svojim životom i svojom smrću pokazali gde je kome mesto“, rekao je Vulin.

Ministar je naglasio da srpski narod i zemlja nikada nije bila na pogrešnoj strani i ne sme da dopusti da je svrstaju tamo gde nije bila i dopusti da se istorija koju je stvarala na najbolji , najpravedniji i najhrabriji način izbriše i promeni.

Prošle su 72 godine, primetio je Vulin, a kao da ih je prošlo mnogo više jer smo, kako je rekao, napravili sasvim nov jezik kako bismo izbegli da kažemo istinu i kako bismo u ime novoizmišlenjih ljudskih prava i političke korektnosti počeli da izjednačavamo žrtvu i dželata.

Samo 72 godine, samo jedan ne previše dugi ljudski vek, doveli su do toga da se sećanje sveta zamutilo, da se pred očima savremenika menja istina u ime političke korektnosti i često izmišljenih ljudskih prava i one zavetne sve praznije rečenice „da se više ne ponovi“.

„A kako da se ne ponovi ako samo 72 godine kasnije više ne znamo ko je žrtva, a ko dželat i kažemo da su svi žrtve rata, pođednako i čuvar logora i onaj ko je u logor ušao“, rekao je Vulin.

On je dodao da su nas, kada je reč o holokaustu skoro ubedili da se to nije ni desilo.

„Ne da se ponovilo, već se ponavlja. Kada na kostima jasenovačkih mučenika osvane tabla Za dom spremni, kada vrisne taj pozdrav ustaša, ne ponavlja se. Ponovilo se. Kada proterate krajem 20. veka više od 200.000 Srba samo zato što su Srbi, ne ponavlja se. Ponovilo se“, rekao je Vulin.

„Kada na masi jasenovačkih kostiju u nebo podignete Stepinca, ponovilo se. I kada sa Kosova i Metohije proterate više od 200.000 Srba, ponovilo se. I kada slušate kako će ponovo izubiti Balkanski rat da bi se stvorila velika Albanija ne ponavlja se. Ponovilo se“, naglasio je ministar.

Zato, kako je rekao, veliki i moćni budite pravedni kao što ste moćni i glasni kao što ste veliki i sačuvajte to mira koje je ostalo na ovom parčetu zemlje, zaslužili smo toliko.

„Pokažite svoju moć i zaustavite bar jedan rat koji najavljuju, nasilje, nesreću, zlo na koje upozoravamo“, rekao je Vulin.

On ih je pozvao da ne daju da još jednom narod mučenika, zbog kog je napravljen jedini dečji logor na svetu, mora da brani svoju zemlju, svoje parče neba, svoje dete…

„Nedajte da još jednom Balkan zagazi u rat“, poručio je Vulin.

Ne potcenjujte to što čujete oko sebe, to zlo koje se vraća zato što je nekažnjeno, podvukao je Vulin.

Vulin je ukazao da treba da prestanemo da čuvamo decu od slika užasa, jer samo aku budu videli šta je urađeno njihovim očevima i šta su uradili njihovi očevi izbeći ćemo da postanu isti takvi.

„Svako srpsko, jevrejsko, romsko i hrvatsko dete bi moralo da obiđe Jasenovac, Jasenovac istine i užasa, da svojim očima posvedoči tom užasu da ne postanu takvi kakvi su im bili očevi“, rekao je Vulin.

Budemo li ćutali zlo će se ponoviti i vratiće se zaista u naše živote u živiote već ove generacije, zaključio je on.

Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu obeležava se danas u spomen na 22. april 1945 godine kada je došlo do proboja grupe zatočenika u Jasenovcu i posvećen je sećanju na Srbe, Jevreje, Rome stradale u masovnim i nečovečnim zločinima tokom Drugog svetskog rata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana