Obeležavanje 82 godine od Bitke na Kozari tanjug

Objavljeno: 07.07.2024. 10:31 Izmenjeno: 07.07.2024. 12:28

Na Mrakovici će  biti obeležene 82 godine od Bitke na Kozari, tokom koje je ubijeno oko 40.000 srpskih civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece. Obeležavanju 82. godišnjice Bitka na Kozari, koje organizuju odbori za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Srbije i Republike Srpske, prisustvovaće i predsednik Republike Srpske […]

Na Mrakovici će  biti obeležene 82 godine od Bitke na Kozari, tokom koje je ubijeno oko 40.000 srpskih civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece. Obeležavanju 82. godišnjice Bitka na Kozari, koje organizuju odbori za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova vlada Srbije i Republike Srpske, prisustvovaće i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, prenosi Srna. Parastos će biti služen kod spomen-krsta, a na Centralnom spomeniku biće položeni venci i cveće. Ofanziva na Kozaru pod kodnim nazivom „Zapadna Bosna“ počela je 10. juna 1942. godine, kada su nemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti. U opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbeg sa oko 80.000 srpskih civila. Tokom ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela. Partizanske jedinice su u noći između 3. i 4. jula 1942. godine, nakon intenzivne bitke, probile obruč kod brda Patrija između Prijedora i Kozarske Dubice. Iz neprijateljskog obruča uspelo je da se probije oko 800 boraca i 10.000 civila, dok je zarobljeno 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 dece, koji su odvedeni u logore Jasenovac i Staru Gradišku, gde su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama usmrćivanja.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je  da je Kozara, jedno od mnogobrojnih mesta monstruoznog stradanja nedužnih Srba, krvava epopeja, te da u istoriji srpskog naroda nije bilo nijedne generacije koja nije doživela „svoju“ Kozaru. Dodik je, povodom obeležavanja 82 godine od Bitke na Kozari, rekao za Srnu da je legendarna planina Kozara samo jedan od svedoka srpske muke, patnje i stradanja od nemačkih nacista i ustaša u Drugom svetskom ratu. Prema rečima Dodika, o kakvom pogromu i dobro isplaniranom genocidu nad srpskim narodom, decom, ženama i starcima je reč, govori i tužna činjenica da su sva sela na Kozari 1942. godine ostala bez muške glave, a da su posle Drugog svetskog rata Kozarčani 18 godina čekali na prvog regruta za vojsku. Na Mrakovici će danas biti obeležene 82 godine od Bitke na Kozari, tokom koje je ubijeno oko 40.000 srpskih civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece. Ceremoniju zajednički organizuju Odbori za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske.

Zvaničnici Republike Srpske i Srbije položili su  vence na Centralnom spomen-obeležju na Mrakovici, povodom obeležavanja 82. godišnjice bitke na Kozari. Prethodno je služen pomen žrtvama Bitke na Kozari. Venac je u ime institucija Republike Srpske položio predsednik Srpske Milorad Dodik u pratnji predsednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Danijela Egića i ministra za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željka Budimira, prenosi RTRS. U ime institucija Srbije venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović. Cveće kod spomenika na Kozari položili su i predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Drugog svetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici gradova i opština potkozarskog regiona, kao i druge delegacije. Ceremoniju obeležavanja 82. godišnjice Bitke na Kozari zajednički su organizovali odbori za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske. Na Mrakovici se danas obeležava 82. godišnjica Bitke na Kozari, tokom koje su nemačke i ustaške snage ubile oko 40.000 srpskih civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana