Obeležava se Svetski dan šuma

Objavljeno: 20.03.2016. 09:32 Izmenjeno: 20.03.2016. 09:32

Širom planete se obeležava Svetski dan šuma, 21. mart, u cilju promovisanja svesti o značaju i vrednosti šumskog pokrivača, kao i njegovoj zaštiti.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana šuma je „Šume i vode“, kako bi se istakla uloga šuma u očuvanju zdrave i pitke vode.

Šume u svetu pokrivaju 30 odsto ukupnih kopnenih površina odnosno prostiru se na više od četiri milijarde hektara, a procene su da neplanskim sečenjem godišnje nestane oko 16 miliona hektara šuma u svetu.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog preduzeća (JP) Srbijašuma Predrag Aleksić rekao je agenciji Beta da Srbija trenutno ima oko 30 odsto površina pod šumama, a trebalo bi da da bude oko 42 odsto.

Prema njegovim rečima, ukupna površina šuma u Srbiji je 2.252.000 hektara od kojih je u državnom vlasništvu oko 1,19 miliona hektara ili oko 53 odsto, a u privatnom oko 1,05 miliona hektara ili 47 odsto i one su u lošem stanju jer ima puno vlasnika i tu je prisutno neplansko sečenje.

Aleksić je naveo da je najmanju pošumljenost u Srbiji ima Vojvodina, oko šest odsto.

On je naglasio da je 80 odsto teritorije Srbije nekada bilo pod šumama, ali da se one vekovima nemilosrdno krče da bi se stvorio prostor za nova naselja, i da to uništavanje dovodi do ekoloških promena sa mnogim štetnim posledicama, medju kojima je i nestanak brojnih životinjskih i biljnih vrsta.

Srbijašume će Svetski dan šume koji je ustanovljen na sednici Generalne skupštine Evropske poljoprivredne konfederacije 1971. godine, obeležiti akcijama pošumljavanja sa radnicima, nevladinim organizacijama, predstavnicima ekoloških udruženja i lokalne samouprave.

Biće organizovane i tribine u osnovnim i srednjim školama koje će biti posvećenje značaju šuma i njenoj ulozi za čoveka.

Centralni dogadjaj 21. marta, biće početak akcije u okviru projekta „Jedno drvo za jednog radnika“, koja se realizuje sa Ministarstvom pravde i Šumarskim fakultetom, najavili su u Srbijašumama.

Vojvodinašume najavile su da će Svetski dan šuma obeležiti organizovanjem edukativnih akcija koje doprinose povećanju svesti o potrebi očuvanja šuma i šumskih ekosistema.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana