O uslovima rada u umetnosti/prezentacija i diskusija Studio B

Objavljeno: 13.03.2021. 20:13 Izmenjeno: 13.03.2021. 20:13

Live streaming preko ULUS-ovog YouTube kanala, ponedeljak, 15. mart od 17 časova.

Decenije tranzicije obeležene su redefinisanjem polja rada u smislu njegove deregulacije, izostanka garantovanih minimalnih radnih prava, socijalne zaštite i sigurnosti. Dominacija finansijskog sektora uslovila je da zarada dolazi više iz tržišne špekulacije, a manje kao naknada za realno obavljeni rad koji pritom postaje nevidljiv i potplaćen. Sa promenom društvenih i ekonomskih paradigmi rad u kulturi i umetnosti izgubio je suštinsku važnost za društvo (što se očituje u smanjenim državnim ulaganjima u ovaj sektor), a njena vrednost sagledava se u kapacitetu koji pokazuje za ostvarivanje profitnih interesa.

Otkazivanje ugovorenih poslova i projekata u sektoru kulture i umetnosti do kojih je došlo tokom pandemijske krize, pomogli su da gomila problema kojima je rad u ovom sektoru već decenijama opterećen (najniže osnovice osiguranja, nedostatak prostora i elementarnih uslova za rad, nepovoljni ugovori, itd) isplivaju na površinu, i dobiju izvesnu medijsku pažnju.

Namera ovog istraživanja bila je da se dođe do preciznih podataka o uslovima u kojima umetnici danas u Srbiji obavljaju svoj rad, a koji bi mogli poslužiti kao osnov i ponuditi smernice za bolje regulisanje njihovog položaja, kao i mesta koje bi umetničko stvaralaštvo trebalo da zauzima u društvu.

Istraživačka grupa: Irena Ristić, Vahida Ramujkić, Srđan Vukajlović, Tanja Marković, Milica Lapčević i Milan Đorđević

Gošće-komentatorke: Aleksandra Lakić (Zajedničko.org) i Noa Treister (Učitelj neznalica)

Link za pristup debati: https://us02web.zoom.us/j/87566584427

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 3°C

-

Subota
Oblačno

Max: 6°C
Min: 3°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana