I NUNS zabrinut zbog izručenja Božinovskog Tanjug

Objavljeno: 22.04.2016. 15:44 Izmenjeno: 22.04.2016. 15:45

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je zabrinuto zbog izručenja makedonskog novinara Zorana Božinovskog, a zbog njegove sigurnosti usled burnih aktuelnih političko-bezbednosnih dešavanja u Makedoniji.

Božinovski  je izručen  juče Makedoniji, koja ga traži zbog udruživanja u kriminalnu grupu, špijuniranje i ucene.

On je uhapšen juče ujutro u Novom Sadu i izručen Makedoniji, čiji je državljanin.

Božinovski je u sredu sa svojim advokatom Goranom Petronijevićem bio na razgovoru u policiji Novog Sada gde je po odluci Upravnog suda, trebalo da dostavi dodatnu dokumentaciju na osnovu koje bi bila poništena prethodna odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije o odbijanju njegovog zahteva za azil.

Advokat Petronijević je sinoć izjavio za NUNS da je ćerka Zorana Božinovskog od Ministarstva policije Makedonije saznala “da od srpskih vlasti nisu dobili nikakav zahtev za preuzimanje lica na graničnom prelazu”, tako da je još nejasno  pod kojim okolnostima je došlo do izručenja.

Kako je juče rečeno Tanjugu udržavnim organima Makedonije, odluku izručenju Božinovskog potpisao je ministar pravde Nikola Selaković nakon odluke Suda da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje.

Zabrinutost zbog izručenja Božinovskog juče je izrazilo i Udruženje novinara Srbije (UNS) tvrdeći da ekstradicija makedonskog novinara, u vreme veoma burnih i nejasnih političko-bezbednosnih prilika u toj državi,  ozbiljno ugrožava njegovu sigurnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno oblačno

Utorak
Promenljivo oblačno

Max: 21°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana