NSRS danas o 9. januaru kao Danu RS Tanjug

Objavljeno: 25.10.2016. 11:22 Izmenjeno: 25.10.2016. 11:22

Narodna skupština Republike Srpske održaće danas 20. posebnu sednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Predlog zakona o Danu Republike Srpske po hitnom postupku, odlučeno je danas na sednici Kolegijuma Narodne skupštine.

Predsednica Vlade RS Željka Cvijanović u petak je od predsednika Narodne skupštine, u skladu sa članom 171. Poslovnika Narodne skupštine, zatražila zakazivanje posebne sednice Narodne skupštine za koju je Vlada dala Predlog zakona o Danu Republike Srpske, preneli su banjalučki mediji.

Predsednik RS-a Milorad Dodik rekao je ranije da RS ostaje pri tome da 9. januar obeležava kao Dan RS, koji će biti sekularni praznik.

Dodik je tada rekao da u prvom članu Predloga zakona o Danu piše da je 9. januar Dan RS-a shodno volji naroda, da je sekularni praznik i da će vlada odlučivati o angažmanu, radu i neradu institucija u vezi s tim praznikom.

Ustavni sud BiH je pre godinu dana osporio 9. januar kao Dan RS-a te zatražio da RS uskladi taj praznik s ustavom da ne bi, kako se navodi, diskiminisao druga dva naroda u RS – Bošnjake i Hrvate.

U RS je 25. septembra održan referendum na kojem su građani većinom podržali da 9. januar bude Dan RS-a.

Za Bošnjake u RS-u 9. januar je neprihvatljiv kao entitetski praznik.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 23°C

Vedro

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana