Novozaražene 62 osobe, preminula jedna Tanjug

Objavljeno: 18.09.2020. 15:16 Izmenjeno: 19.09.2020. 13:25

Potvrdjena 62 nova slučaja koronavirusa, umrla još jedna osoba, na respiratorima 20 pacijenata. Kaznene odredbe nisu u prvom planu, poručila Darija Kisić Tepavčević, povodom stupanja na snagu posebnog zdravstvenog nadzora za povratnike iz inostranstva.

Darija Kisić Tepavčević navela da je u bolnicama na respiratoru 20 obolelih od kovid 19.

Podseća da je od početka epidemije testirano 1.063.667 osoba, dok je umrlo 739 ljudi.

Trenutno je na bolničkom lečenju 331 pacijent. Na bolničkom lečenju u KBC „Dragiša Mišović“ na lečenju je sedmoro dece i četiri majke.

„Od ukupnog broja novozaraženih 61 odsto je sa teritorije Beograda i Kragujevca, Značajan broj, 45 odsto novozaraženih je sa područja Grada Beograda“, navela je ona.

Ko uđe u Srbiju do 18 sati, nije u obavezi da se prijavi

Građani koji su danas već ušli u Srbiju, pre 18 sati, kada na snagu stupa mera zdravstvenog nadzora, dobili obaveštenja Ministarstva zdravlja, nisu u obavezi da se prijave na portal ezdravlje, ali je savet da i pored toga izvrše test samoprocene, izjavila je zamenica direktora Instituta „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević.

Tako mogu da izvrše orijetancionu trijažu, da vide da li su pod povećanim rizikom, i svakako treba da vode računa narednih 10 dana o tome kako se osećaju, navela je Kisić na pres konferenciji.

Osnovni koncept mere je da se građani obaveste o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u zemljama regiona, gde naši građani najviše idu, da bi sagledali rizik, pre svega, po sebe i zdravlje porodice.

„Kaznene odredbe su nešto što ne bi trebalo da bude u prvom planu. Iznova me to iznenađuje – najgora kazna za svakog bi bila da se razboli i da dalje prenosi virus na članove svoje porodice“, rekla je Kisić.

Dodaje da svakako postoje odgovarajuća zakonsta akta, ali da nije akcenat na tome, već na tome da u borbi moramo da budemo solidarni i da delujemo kao jedan tim.“Cilj mera je da se kontoliše što je moguće više prenošenje virusa. Nadamo se da su se svi građani ponašali odgovorno i savesno, da sebe nisu dovodili u rizik, ali dodatne mere predostrožnosti nije na odmet“, rekla je Kisić.

Ona je istakla da je kod nas situacija povoljnija nego u većini zemalja Evrope, ali i upozorila da to brzo može da se promeni i zato je poštovanje mera neophodno.

Od početka škole virus otkriven kod 49 učenika i 21 nastavnika

Od početka školske godine virus korona potvrđen je kod 33 učenika i 17 nastavnika u osnovnim školama i kod 16 učenika i četiri profesora u srednjim školama, izjavila Kisić Tepavčević. Navela da su svi zaraženi na vreme otkriveni i izolovani, kao i da imaju blage kliničke slike.

Ističe da je reč o pojedinačnim slučajevima i da su se skoro svi zarazili van škole, te podsetila da je samo u jednoj školi u Beogradu došlo do transmisije u okviru razreda, zbog čega se čitav razred nalazi u kućnoj izolaciji.

Kisić navodi da se nastava u našoj zemlji odvija normalnim tempom i po planu, te zbog toga pohvalila nastavnike i đake koji se pridržavaju propisanih mera.Dodala je da je ove nedelje broj potvrđenih slučajeva u osnovnim školama bio 19, kod 13 učenika i šest nastavnika.
Prve nedelje virus je registrovan kod 10 učenika i četiri nastavnika, a druge nedelje, takođe, kod 10 učenika i sedam nastavnika osnovih škola.

Kada je reč o srednjim školama, Kisić je navela da je ove nedelje virus potvrđeno kod pet učenika i dva nastavnika. U prethodne dve nedelje u srednjim školama virus je registrovan kod 11 učenika i dva profesora srednjih škola.

Kisić je pohvalila brzo i adekvatno reagovanje na otkrivanje virusa i izolaciju i izrazila nadu da će se tako nastaviti.

Rizik od oboljevanja u CG veći nego prošle sedmice

Rizik od oboljevanja građana od korona virusa koji su otišli u Crnu Goru je danas veći čak 25 puta nego prošle nedelje izjavila Darija Kisić Tepavčević.

Navodeći da je u Crnoj Gori hospitalizovano 229 pacijenata, a u Srbiji 331, Kisić Tepavčević je rekla da je rizik za hospitalizaciju na područje Crne Gore u odnosu na Srbiju osam puta veći, ako se uzme u obzir broj stanovnika.

Epidemiolog Predrag Kon je na pitanje da li mera nadzora može da bude kontraproduktivna, s obzirom da su velike gužve što je dodatni rizik, odgovorio da ne bi trebalo da bude tako i da se građani ne vraćaju samo autobusima već i avionom, kao i sopstvenim prevozom.

Prema njegovim rečima, nijedan slučaj zaražavanja u avio prevozu nije zabeležen pre svega zbog obaveznog korišćenja maski, te podseća da je regulisano da se maske nose i u autobusima.

Kon je istakao da je sistem nadzora izuzetno važan i za budući period kada se očekuje veći priliv građana, u novembru i decembru, a naročito uoči Nove godine.“Taj sistem će biti od velike koristi“, rekao je Kon.

Ima slučajeva virusa među povratnicima iz inostranstva

U Beogradu je zabeležena pojava obolevanja korona virusom kod povratnika iz inostranstva, izjavio je Kon.

„U jednom domu zdravlja od devet pozitivnih, troje je onih koji su došli iz Crne Gore. Imamo ne samo iz Crne Gore, već i iz Turske, Egipta, Hrvatske. Imamo pozitivnih povratnika“, rekao je Kon novinarima na pres konferenciji.

Kon je istakao da sistem nadzora nije napravljen da bilo kome smeta ili uznemirava, već da bude na korist svim građanima.

Dodao je da svakome, kada se uloguje i pristupi portalu e-zdeavlje, treba da odvoji samo tri minuta, za 24 sata, da bi izvršio svoju obavezu prijavljivanja.

Tih 10 dana, koliko treba da vode računa, važno je da bi se otkrili vrlo blagi slučajevi.

„Među najboljima smo u Evropi sada i moramo da održimo tu situaciju. Našli smo model, svi se nadamo da će funkcionisati besprekorno“, rekao je Kon.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana