Srbija ima „srpski paket“ za KiM Studio B,Tanjug

Objavljeno: 11.03.2018. 09:10 Izmenjeno: 12.03.2018. 09:55

Nema tih pritisaka zbog kojih bismo pristali da priznamo Kosovo, poručili Marko Đurić i Aleksandar Vulin, povodom spekulacija o planu SAD-a za Kosovo.

SAD su pripremile specijalni „kosovski paket“ u četiri tačke koji će u narednim nedeljama biti predstavljen najpre predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pišu „Novosti“.

Kako navodi list, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, ovaj dokument Vašingtona sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa južne srpske pokrajine i umnogome može da odredi dalji strateški pravac naše države.

Radni „kosovski tekst“ Trampove administracije, o kojem bi moglo da bude reči već u utorak, kada u Beograd dolazi Ves Mičel, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju sadrži nekoliko ključnih tačaka, navodi list.

Dokument predviđa da Zajednica srpskih opština dobije šira izvršna ovlašćenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvete i kulture.

Kako pišu „Novosti“, Zajednica bi tesno institucionalno bila povezana s potpredsednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlašćenja.

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Ako srpska strana pristane na ovaj paket, našoj državi bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni, prenosi list.

Sagovornici „Novosti“ iz diplomatskih krugova ocenjuju da se Amerika odlučila na ovaj korak, jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je reč o kosovskom pitanju.

Takođe u kontekstu sve življe neformalne opcije o podeli KiM, vašingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sever, jer bi se time stvorila tampon zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom koje su važne strateške tačke, prenose „Novosti“.

„Novosti“ navode da ovaj predlog ima i „drugu stranu medalje koja, pre svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti“.

List navodi da nije slučajno što je šef države „prva adresa“ za ovaj paket, jer je reč o najjačoj političkoj figuri u državi. Takođe piše i da zato iznad ove „pošiljke“ već sada lebdi pitanje šta će biti ako Beograd i predsednik Vučić odbace zamisli SAD.

„Prva posledica se već nazire – blokada evrointegracija naše države, odnosno gubitak šanse da postanemo članica EU. Drugi faktor rizika je, kako se procenjuje, gubitak direktnih stranih investicija, pre svega iz država EU, što bi bio ogroman udarac za srpsku privredu“, navodi list.

„Novosti“ pišu da je o svim ovim „crnim scenarijma“ našim zvaničnicima „natuknuto“ preko nezvaničnih zapadnih diplomatskih kanala.

Ðurić: Ne bih o američkom planu za Kosovo, Srbija ima svoj

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić nije želeo da komentariše tvrdnje o planu administracije SAD za Kosovo u četiri tačke i rekao da je prava adresa za to – Stejt dipartment.

„Ja ne bih danas pričao previše o politici, mogu samo da vam kažem da za to morate da pitate Stejt department, ako neko zna nešto o tome, to su oni i to je sve što imam da kažem. Svakako imamo srpski paket za KiM, ali to je naš paket“, rekao je Ðurić u Prilužju, nakon donacije terenskog vozila Centru za socijalni rad u tom mestu.

 

Vulin: Nema pregovora o onome što je ispregovarano

Srbija neće uraditi ništa što je na uštrb njenih vitalnih nacionalnih interesa i nema tih pritisaka zbog kojih bismo pristali da priznamo Kosovo, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom pisanja medija da su SAD pripremile „kosovski paket“ koji će u narednim nedeljama predstaviti najpre predsedniku Aleksandru Vučiću.

„Nije prvi put da se vrši pritisak na Vladu Republike Srbije i na prvom mestu na predsednika Republike Aleksandra Vučića, ali on je čovek koji odlično podnosi pritiske i ume da se nosi i sa željama velikih sila da nas stave tamo gde misle da treba, a da ne pitaju građane Srbije i našu zemlju šta ona misli o svemu tome“, rekao je Vulin u Srebrenici i istakao:

„Dakle, može svako da piše šta hoće i da spekuliše, ali država Srbija ne menja svoj stav“.

On je napomenuo da razgovori sa predstavnicima vlade u Prištini nisu razgovori o tome kako nešto treba da se prizna već kako da ljudi koji žive na prostoru Kosova i Metohije žive bolje.

„Priština ne primenjuje Briselski sporazum zato što on ne radi u korist nezavisnosti, već protiv. Zar neko misli da bi Priština propustila za ove četiri godine da primeni Briselski sporazuma da on pomaže da se postigne nezavisnost i da država Srbija ode sa prostora Kosova i Metohije?“, dodao je Vulin.

On je naglasio da Briselski sporazum, na način na koji ga je ispregovarao Aleksandar Vučić, pomaže da država Srbija ostane na prostoru Kosova i Metohije i nikako drugačije – „zato ga oni sabotiraju“.

„Veoma je važno opet to ponoviti – nema pregovora o onome što je ispregovarano. Zajednica srpskih opština je definisana, određena je Briselskim sporazumom i ona ne može biti predmet novih pregovora“, rekao je Vulin.

O Zajednici srpskih opština se već pregovaralo, ona samo treba da se sprovede, da se implementira, ukazao je on.

„Sve preko toga, eventualno nova pitanja, možemo da rešavamo u novim pregovorima, ali ne možemo da se stalno vraćamo unazad i da činimo ustupke da bismo dobili nešto što smo već dobili i nešto što smo već uradili“, rekao je ministar Vulin.

Vulin je posetio Srebrenicu gde je, povodom proslave Dana opštine, zajedno sa predsednikom Republike Srpske obišao dečiji vrtić i halu firmu „Ekonomik grup“, čiju je izgradnja finansirana novcem Vlada Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana