Novom uslugom olakšano obnavljanje kartica za javni prevoz Tanjug

Objavljeno: 20.02.2020. 14:20 Izmenjeno: 20.02.2020. 17:36

Nezaposlenim licima, penzionerima i studentima od danas je olakšano obnavljanje kartica za javni prevoz.

foto Beoinfo 
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovali su danas prezentaciji nove elektronske usluge, pokrenute u okviru projekta „Pametan grad”, zahvaljujući kojoj će nezaposlenim licima, penzionerima, studentima i drugim kategorijama stanovništva biti olakšano obnavljanje kartice za javni prevoz.

Vesić je u prostorijama Bus Plusa na Novom Beogradu istakao da se novim servisom omogućava izdavanje kartice za prevoz građanima samo jednim dolaskom na šalter uz ličnu kartu, a čija će se obnova automatski vršiti na mesečnom nivou.

– Servisom, koji smo danas pustili, smanjićemo kopiranje nekih 500.000 ličnih karata, takođe i više od 600.000 drugih dokumenata. Samo ta činjenica je dovoljna da se vidi koliko je projekat „Pametan grad” važan – ukazao je Vesić.

On je podsetio na to da su prethodno, takođe zahvaljujući Vladi Republike Srbije, umrežene sve opštine na teritoriji Beograda, osim Opštine Stari grad.

– Pozivam Opštinu Stari grad da svojim građanima omogući prednosti koje imaju svi drugi građani Beograda, na primer da elektronskim putem dobiju izvod iz matične knjige rođenih i druga dokumenta – ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je najavio da će Beograd ove godine zajedno sa kompanijom „Telekom Srbija” uložiti skoro 20 miliona evra u realizaciju određenih aplikacija iz projekta „Pametan grad”.

– Jedna od prvih koju ćemo pokrenuti jeste aplikacija za sadnju drveća. Takođe, veoma brzo građanima će biti dostupna i aplikacija preko koje će moći da se uvere u zagađenost vazduha na različitim lokacijama. Sve u cilju bolje i pravovremene informisanosti, postavićemo i nove merače na banderama, baznim stanicama i drugim lokacijama – najavio je Vesić i zahvalio premijerki Brnabić što se ovakvim merama građanima Beograda omogućava da obavljaju svoje poslove na brz i efikasan način i da žive poput drugih građana Evrope.

Premijerka Brnabić istakla je da se na ovom primeru vidi pravi servis građana.

– Ovo je još jedan pokazatelj dobre usluge, kako bi se sve usluge građanima ili privredi pružale elektronskim putem. Na taj način se štedi vreme našim građanima, jer svoje poslove mogu da obavljaju od kuće ili iz kancelarije, a usluga može da se obavi i jednim dolaskom na šalter, bez ikakvih dodatnih dokumenata, osim lične karte – ukazala je Brnabićeva.

Ona je najavila od ove godine i mogućnost elektronskog upisa u škole i vrtiće, što je još jedan dokaz, kako je istakla, nastojanja da se bude istinski servis građana.

Takođe je najavila da će Kancelarija za informacione tehnologije i E-upravu u naredna dva meseca uputiti poziv svim gradovima na teritoriji Srbije da se priključe projektu „Pametan grad”.

– Projekat „Pametan grad” znači da se informacione tehnologije i moderni alati koriste u cilju boljeg i kvalitetnijeg života u tim gradovima. Taj projekat uključuje i automatizaciju semafora kako bi se smanjile gužve u saobraćaju, ali i postavljanje senzora na kontejnerima u cilju efikasnije komunalne usluge, maksimalne uštede i sistemske promene funkcionisanja naših gradova – navela je premijerka.

Ona je dodala da se Srbija ubrzano razvija, istakavši da je izvoz IT usluga u 2019. godini bio 1,4 milijarde evra, dok je taj izvoz u 2016. godini bio duplo manji.

– Ovi podaci pokazuju da imamo veliki potencijal da se menjamo, a na nama je da stvorimo uslove, kako je to uradio Grad Beograd u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i E-upravu – zaključila je premijerka.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i E-upravu Mihailo Jovanović istakao je da nova usluga građanima omogućava da po službenoj dužnosti pribavljaju sva potrebna dokumenta.

On je istakao da se novom uslugom Gradu Beogradu omogućuje pristup informacijama iz četiri velike državne baze: Nacionalne službe za zapošljavanje, Centralnog registra obaveznog socijalnog osuguranja, PIO fonda i MUP-a. Takođe je naveo da se novom uslugom štedi oko 660.000 papira i isto toliko sati građanima, što i u ekološkom smislu predstavlja uštedu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana