Novom horizontalnom signalizacijom smanjene gužve na Slaviji RTS, Beoinfo

Objavljeno: 22.11.2017. 09:41 Izmenjeno: 23.11.2017. 09:50

Saobraćaj na kružnom toku Slavija je bolji i prohodniji, vozila se kreću bez zastoja jer ima više traka, bez autobuskih stajališta i pešačkih prelaza što je i bio cilj, rekao je gradski menadžer Goran Vesić .

Prema njegovim rečima vozači se polako prilagođavaju novoj horizontalnoj signalizaciji  saobraćaja.

-Do sada Slavija nije bila imala uređene trake, a sada je kružni tok uređen u skladu sa pravilima. Postoje dve žute trake, jedna za tramvaje i druga za trolejbuse i autobuse.  Vozači sada moraju da se naviknu da kada uđu u svoju traku moraju da se kreću njom do izlaska iz kružnog toka, ali očekujem da će se brzo navići jer je tako bilo i kada je pušten kružni tok na Autokomandi – rekao je Vesić gostujući na RTS-u, podsećajući da kroz Slaviju dnevno prođe više od sedamdeset hiljada automobila.

On je naveo da posebno vozači GSP-a moraju da poštuju žute trake jer se na taj način smanjuju gužve što je i bio osnovni cilj nove regulacije saobraćaja, veća propusna moć i protočnost.

Gradski menadžer je naglasio da će plato ispred Narodne banke Srbije, mesto gde je ranije bila jedna neuređena površina, biti završen 4. decembra.

-To je novi park gde će biti postavljena bista Dimitrija Tucovića, biće zelenila i na taj način će Slavija uz fontanu zablistati u punom sjaju – rekao je gradski menadžer.

Govoreći o planovima za sledeću godinu Vesić je istakao da će se raditi potpuna rekonstrukcija ulica Džordža Vašingtona, Kraljice Marije i Cara Dušana.

-Radićemo rekonstrukciju Ulice kneza Miloša, ali će se sledeće godine raditi samo trotoari, a 2019. podzemna garaža koja će primati oko 450 parking mesta. Radiće se obnova Trga republike kao i četiri podzemne garaže – Kosovska, Trg republike, Studentski trg i Kosančićev venac. Počećemo da radimo most na Savi, umesto sadašnjeg tramvajskog, gde će biti četiri saobraćajne trake i prostorom za tramvaje. Kada to završimo, 2019. godine počinje gradnja tunela na mestu sadašnje autobuske stanice koji će izlaziti skoro kod Pančevačkog mosta što će omogućiti da se za 14 odsto smanji broj vozila u centru grada – rekao je Vesić dodavši da će se naredne godine raspisati tender za tunel ispod Topčiderskog brda.

On je pojasnio da će sledeće godine početi novi ciklus radova i sređivanja Beograda jer, kako je rekao, ovaj grad zaslužuje da bude uređen i moderan.

drvo-bi

Zasađeno prvo drvo u pešačkoj zoni Kralja Petra

Gradski menadžer Goran Vesić i glavni urbanista Milutin Folić, zajedno sa ministrom zaštite životne sredine Goranom Trivanom, simbolično su posadili drvo u Ulici Kralja Petra, čime se rekonstrukcija i popločavanje ove pešačke zone polako privode kraju. Kako je Vesić tom prilikom precizirao, ovi radovi trebalo bi da budu završeni u narednih nekoliko nedelja.

– Beograd je najuspešnija lokalna samouprava kad je reč o sadnji drveća i ozelenjavanju. Trenutno se u centru grada sadi oko stotinu sadnica, dok je tokom ove godine ta brojka iznosila oko 4.800. U protekle tri godine Beograd je bogatiji za skoro sedamnaest hiljada sadnica – naveo je Vesić.

Strategija na nivou grada doneta je 2011. godine, naglasio je Vesić, i dodao da je trenutno oko petnaest odsto gradskih površina pod drvećem, dok je cilj da taj procenat bude trideset.

– Osim što ozelenjavamo Beograd, dajemo i prostor pešacima i biciklistima – rekao je Vesić.

On je podsetio da je Trivan donedavno bio sekretar za zaštitu životne sredine, u čijem je fokusu rada bilo ozelenjavanje Beograda. Grad će konkurisati na projekte koje raspisuje ovo ministarstvo, kako bi se na ovom planu uradilo više nego što dozvoljava gradski bidžet, najavio je gradski manedžer.

Goran Trivan je naveo da Beograd ne samo da prednjači u našoj zemlji u ovoj oblasti već i u Evropi.

– Beograd se ozbiljno bavi adaptacijom na klimatske promene i sve što čini je korak u najboljem mogućem pravcu. Ministarstvo je danas raspisalo poziv za sve kreativne ideje u ovoj oblasti, tačnije za projekte koji će vredeti od sto hiljada do preko milion evra. Beograd svakako s nekim od svojih projekata treba da konkuriše, ne bi li nastavio da prednjači u onome što je pitanje našeg opstanka i života – rekao je Trivan.

On je čestitao glavnom gradu na svemu što čini.

Gradski odbornik u Skupštini grada Radoslav Marjanović rekao je da je sadnja i uređenje ove ulice jedna od inicijativa građana Starog grada. On je najavio da  su građani inicirali i sređivanje platoa ispred ulaza u OŠ „Kralj Petar” i pozvao ih da nastave sa sugestijama, kako bi Beograd svi zajedno učinili boljim mestom za život.

Događaju je prisustvovao i direktor „Zelenila – Beograd” Slobodan Stanojević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 9°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana