Novi rok za Bregzit 31. oktobar RTS

Objavljeno: 11.04.2019. 08:52 Izmenjeno: 11.04.2019. 15:25

Lideri Evropske unije dogovorili su na samitu u Briselu da Velikoj Britaniji produže rok za izlazak iz EU do 31. oktobra. Premijerka Tereza Mej kaže da je to krajnji rok i da će dati sve od sebe da se sporazumni Bregzit dogodi ranije. Kada – za sada se samo spekuliše. Nemojte zalud da trošite vreme koje vam je dato, upozorili su Britance evropski lideri.

„Članice EU i Velika Britanija dogovorile su fleksibilno produženje do 31. marta. To znači dodatnih šest meseci da Velika Britanija pronađe najbolje moguće rešenje“, napisao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk na svom Tviter nalogu.

Britanija, dakle, ostaje punopravni član Evropske unije sa svim obavezama prema članu 50, ali može da ratifikuje sporazum o Bregzitu svakog časa.

Ako to učini do 22. maja, izbeći će izbore za Evropski parlament. U suprotnom, na njima mora da učestvuje, kako ne bi bila prinuđena na Bregzit bez sporazuma. Premijerka Tereza Mej svesna je, kaže, nezadovoljstva, zbog rastanka koji se odužio.

„Velika Britanija je do sada trebalo da napusti Evropsku uniju i iskreno žalim što nismo uspeli da ubedimo parlament da odobri naš sporazum sa Briselom. Rok koji nam je dat je jasan, opcije takođe. Najvažnije je da postignemo konsenzus u nacionalnom interesu“, rekla je Mejova.

„Nemojmo se pretvarati da će sledećih nekoliko nedelja biti lako, ali imamo obavezu kao političari da ispunimo demokratsku odluku naroda na referendumu. I dalje možemo da napustimo Uniju do 22. maja“, dodala je britanska premijerka.
Opširnije na sajtu RTS-a

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana