Novi master programi kreativne industrije – nova vrednost Tanjug

Objavljeno: 29.09.2020. 16:35 Izmenjeno: 29.09.2020. 20:22

 Promovisana su dva nova master programa 4.0 – kreativna industrija, koja će biti realizovana na Univerzitetu u Kragujevcu i na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, a premijerka Ana Brnabić kaže da se u takve multidiciplinarne programe uključuje sve više fakulteta u Srbiji

Dva nova master programa 4.0 – kreativna industrija, koja će biti realizovana na Univerzitetu u Kragujevcu i na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, danas su promovisana, a premijerka Ana Brnabić kaže da se u takve multidiciplinarne programe uključuje sve više fakulteta u Srbiji.

Nova dva master programa povezuju svet tehnologije i umetnosti, a njihov cilj je obrazovanje kadra koji je neophodan za dalji razvoj domaće industrije video-igara.

Brnabić je izrazila zadovoljstvo što visokoškolske ustanove u Srbiji razumeju i podržavaju reformisani pristup u sistemu obrazovanja za koji kaže da će doneti potpuno novu vrednost za mlade i za društvo u celini.

Na promociji dva nova master programa u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića, Brnabić je podsetila da je master program 4.0 uveden prošle godine i da se uspešno sprovodi.

Takvim master programima je, kaže, Vlada Srbije nastojala da podstakne saradnju među fakultetima i univerzitetima u Srbiji, kao i njihovu saradnju sa privredom, ali i sa predavačima iz inostranstva i stranim univerzitetima.

Ocenila je da je predugo bilo kompeticije među fakultetima, a ne saradnje, te da se ona upravo podstiče master programima 4.0.

Tako je navela da u tim programima učestvuje oko 13 državnih fakulteta, više od 300 domaćih i stranih predavača i 75 kompanija, a da kroz njih studenti dobijaju mnogo više nego u uobičajenim master programima.

Kaže da master programi 4.0 uključuju potpuno raznolike fakultete, poput Fakulteta umetnosti i Matematičkog fakulteta.

„Iz toga će za godinu i po dana izaći potpuno nova vrednost za mlade i društvo“, rekla je Brnabić i naglasila da tako mladi imaju više mogućnosti da ostanu i rade u Srbiji, te da Vlada Srbije nastoji da im za to stvori najbolje moguće uslove.

Navela je da su, na primer, mladi koji posle školovanja osnuju svoje firme u prvih 12 meseci rada oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa, a da je pripremljen i program „Moja prva plata“ koji im pruža šansu da steknu radno iskustvo i lakše se zaposle.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević poručio je da je multidiciplinarnost nužnost savremenog sveta.

Naveo je da je u strategiji obrazovanja do 2027. godine, koja je završnoj fazi, obrazovanje za umetničke grupacije i zanimanja sve prisutnije.

„Doneli smo i strategiju pametnih specijalizacija u kojoj je kreativna industrija jedan od četiri velika cilja koja želimo da ostavrimo“, rekao je Šarčević.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović rekao je da je taj univerzitet već godinu dana u master programu 4.0, i da je prošle godine upisano 24 studenata na program master IT 4.0, od kojih 80 odsto već radi u kompanijama širom Srbije.

V.d. rektora Univerziteta umetnosti u Beogradu Mirjana Nikolić kaže da umetnost počinje da postaje sastavni deo svih privrednih i naučnih oblasti i disciplina što, naglašava, daje posebnu mogućnost studentima Univerziteta umetnosti da iskažu svoju kretivnost i potencijale.

Iz novog master programa, navodi Nikolicć, proisteći će tri kratka programa – 3D modelovanje, muzika u video-igrama i zvuk u video igrama, čime će se, dodaje, zadovojiti velika potreba u kreativnim industrima za ljudima ovog profila.

Predstavnik inicijative Digitalna Srbija, generalni direktor kompanije Saga Nebojša Bjelotomić rekao su IT i digitalizacija nova šansa i za kompanije, ali i za napredak društva i priključivanje svetskoj utakmici u konkurentnosti.

On je rekao da će za kadrove koji prođu kroz nova dva master programa 4.0 prevashodno biti zainteresovana gejming industrija.

Nakon predstavljanja novih master programa, gosti su posetili izložbu „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana